10 spaartips om nooit meer rood te staan
De laatste paar keren dat je jouw pinpas bij de kassa door de automaat haalde, voelde je het zweet letterlijk over je rug lopen. Het einde van de maand is in zicht en je hebt geen cent meer op je rekening staan. Logisch dat je last krijgt van vroegtijdige opvliegers. Tsja, je had die schoenen met glitter nodig en ook dat sportpakje was toch echt een must als jij je nog een beetje aantrekkelijk in de sportschool wilde vertonen. We begrijpen je volkomen, maar nu ben je blut en daarom een aantal tips hoe jij kunt bezuinigen, maar het leven toch nog leuk blijft.
Vandaag, 28 november, is het Niet-Winkeldag in Nederland. Deze dag werd eigenlijk in het leven geroepen als protest voor iedereen die zich wil verzetten tegen het consumentisme, de macht van grote bedrijven en het leven in dienst van de economie. Maar, het is best een goed idee. Ga maar eens bij jezelf na, hoe vaak heb jij deze maand je pinpas door de automaat gehaald voor iets wat je eigenlijk helemaal niet zo dringend nodig had?
Wij hebben een tiental tips verzameld die je gaat helpen met sparen.
1. Sta nooit rood
Geef dus niet meer uit dan je hebt. Klinkt logisch, maar zo makkelijk is het niet. Al je vrienden gaan stappen en jij wil mee uit. Entree, garderobe, drankjes een avondje dansen is niet goedkoop. En, dan wordt er ook nog eens die telefoonrekening automatisch afgeschreven. Rood staan is niet handig en dit kun je voorkomen. Vraag je vriendinnen om iets goedkopers te doen of organiseer een bring your own avondje, waarbij iedereen zelf een hapje maakt een meeneemt. Gezellig en goedkoop!
2. Open een Disney rekening
Of noem het anders ;-). Maar, het idee is hetzelfde. Verzin iets wat je heel graag zou doen, bijvoorbeeld een dagje Disney en spaar alle beetjes die je aan het einde van de maand overhoudt op deze rekening op. Als je spaart voor iets leuks, wedden dat het dan heel makkelijk gaat?
4. Weet wat je uitgeeft
Ren je elke dag op het station de AH To Go in? Hartstikke lekker zo’n kopje koffie en een croissant, maar reken maar eens uit. Als je dit elke dag doet kost het je een vermogen. Zou je dan niet toch liever de dag ervoor een paar bammetjes smeren en zelf je koffie in een beker meenemen?
5. Leef bewuster
Gezellig lunchen met vriendinnen? Leuk! Maar, ook reteduur. Maak er een ontbijtje van. Bij HEMA en IKEA kun je namelijk voor 10.00 uur voor maar 1 euro ontbijten. Zet regels voor jezelf. Wil je een nieuwe jas? Zorg dan eerst dat je die oude en amper gedragen items die nog in je kast liggen verkocht zijn. Ga een dagje op een rommelmarkt staan of verkoop via Marktplaats.
6. Invriezen
Het is voordeliger om voor meerdere mensen te koken dan een eenpersoons maaltijd te maken. Maak dus een grote pan spaghetti en vries de rest in. Zelfde geldt voor soep. Maak op zondag een grote voorraad en je hebt altijd een heerlijk gerechtje achter de hand. Makkelijk en goedkoop!
7. Bekijk je bankrekening
Ben jij iemand die hersenloos de pinpas trekt? Dan is het misschien handig contant geld op zak te hebben. Dan zie je hoe snel een briefje van twintig verdwijnt. Liever geen cash? Bekijk dan zo nu en dan je rekening en zie precies wat er binnenkomt en vooral ook uitgaat.
8. Bijbaantje
Heb je het mega druk met je studie en kun je het je gewoon niet permitteren om het hele weekend in een winkel of supermarkt te staan? Misschien kun je gaan oppassen? Wanneer de kids liggen te slapen kun jij de boeken induiken.
9. Koop in de sale
Ga op zoek naar kortingscodes, kijk in de supermarkt naar producten met kortingsstickers of koop je groente en fruit aan het einde van de dag op de markt. 9 bananen voor een euro? Kaching!
10. Pak de fiets
Het regent en de tram of bus stopt voor de deur. Maar, is het echt zo erg, die druppels? Je droogt wel weer op en je hebt jezelf toch weer een paar euro’s bespaard. Plus, je kuiten getraind.
Zet jezelf niet op een te streng spaardieet. Gaan al je vriendinnen iets leuks doen, dan ga jij natuurlijk niet in je eentje achter de geraniums zitten. Wees creatief met je geld en kom met budgetoplossingen. Succes!
Wat zijn jouw spaartactieken?