Direct naar content
Lifestyle

Toffe opleiding: Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Toffe opleiding: Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van een lezeres met haar tofste opleiding ever: Sociaal Pedagogisch Hulpverlener.

Hoi!

Tot vorig jaar had ik nog helemaal geen idee wat ik na de havo wilde doen. Uiteindelijk heb ik besloten om een beroepskeuzetest en een studiekeuzetest te gaan doen. Daar kwam onder andere Sociaal Pedagogisch Hulpverlener uit. Ik ben toen gaan opzoeken wat dat allemaal inhield en het leek me heel interessant en leuk. Ik heb namelijk altijd al een interesse gehad voor het gedrag van mensen. Daarnaast vond ik het altijd fijn om mensen te helpen. 

Ik doe dus de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Bij veel mensen roept deze naam vragen op. Wat is het? Wat kun je ermee doen? Wat kun je ermee worden? Zelf weet ik ook niet zo goed hoe ik het moet uitleggen, maar ik ga het proberen. 

Meestal begin ik met te vertellen dat het op psychologie lijkt. Je leert veel over psychologische ziektes, aandoeningen, beperkingen enzovoort. Maar bijvoorbeeld ook over gedrag van mensen en jezelf. Hoe kom je over en wat is de reden dat je zo overkomt? Waarom gedragen mensen zich op een bepaalde manier? Op deze vragen en meer zal je allemaal antwoord krijgen. 

Naast dat je deze dingen leert, leer je ook een goede hulpverlener te worden. En dan bedoel ik niet een hulpverlener als in verpleegster of ambulancemedewerker. Die mensen verlenen namelijk lichamelijke hulp. Als sociaal pedagogisch hulpverlener verleen je psychische hulp. Dit moet je trouwens niet te letterlijk nemen. De uiteindelijke beroepen lopen namelijk nogal uiteen. Je kunt met heel veel verschillende doelgroepen werken. Van kinderen met opvoedingsproblemen tot vluchtelingen, van verslaafden tot mensen met het syndroom van down en van geïsoleerde ouderen tot mensen met autisme. Er is dan ook niet één beroep of taak die je later krijgt. Dat hangt helemaal af van het soort mensen waar je graag mee wil werken. Over het algemeen is er één overeenkomst: De mensen met wie jij werkt hebben een probleem of hulpvraag. Zij willen graag hulp bij een aspect uit hun leven en jij gaat hen daarbij helpen. Hoe je dat nou het beste doet, leer je ook. Je krijgt les over gespreksvaardigheden, houdingen en rollen als hulpverlener. 

Omdat ik op de HAN in Nijmegen zit, krijg ik ook nog creatieve vakken erbij (arbeid, audiovisuele vorming, drama, dans & bewegen, beeldende vorming, muziek en sport & spel). Deze zijn bedoeld om in te zetten in de hulpverlening. Ze worden gebruikt als hulpmiddel om een bepaald doel te bereiken. Stel je hebt een meisje voor je dat het moeilijk vindt om over haar probleem te praten. Dan kun je haar bijvoorbeeld vragen om te tekenen wat er aan de hand is. Aan de hand van de tekening is het misschien makkelijker om erover te praten. 

Het leukste aan mijn studie vind ik dat je mensen helpt (cliché). Dat is ook de reden dat ik voor deze studie heb gekozen. Het lijkt me gewoon heel gaaf om de reden te zijn dat mensen weer een frisse start maken en weer gelukkig in het leven te staan. Uiteindelijk maak je mensen blij en dat is denk ik waar de meeste hulpverleners het voor doen: voor de ander. En daarnaast vind ik de creatieve vakken ook nog heel erg leuk. Je bent niet steeds met je hoofd bezig en toch leer je iets.

Ik hoop dat jullie nu iets meer te weten zijn gekomen over deze studie en het misschien ook wel gaan kiezen  ;) 

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!

Wat vind jij van deze studie?