Toffe opleiding: Hotel Management

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Sam met haar tofste opleiding ever: Hotel Management.
Hoi!
Ik ben Sam, 26 jaar en in juni studeer ik af voor de studie Business Administration in Hotel Management op de NHTV in Breda. Kort gezegd is dit de hogere hotelschool. Ondanks dat ik er een jaartje langer over gedaan heb (vijf i.p.v. vier), heb ik het ontzettend leuk gehad en zou ik het iedereen aanraden!
Ik weet al sinds mijn 14e dat ik de hotelschool wil gaan doen. Ik was met mijn ouders op vakantie en we waren uit eten, toen vertelde ik aan mijn ouders dat het me heel tof zou lijken om zelf een restaurant te openen. Mijn moeder vertelde toen dat er speciale opleidingen bestaan en zo ben ik op onderzoek uitgegaan. Het is een pittige selectie, omdat er vrij weinig HBO hotelscholen zijn in Nederland en er veel mensen naartoe willen. Toch kan het nooit kwaad om de selectie te doen. Mocht je niet worden aangenomen, kun je altijd een jaartje werken en ervaring opdoen in de horeca en het gewoon nog een keer proberen. Je krijgt goede feedback en hier leer je ook weer van. Per jaar zijn er twee instroommomenten: september en februari.
Tijdens de studie krijg je colleges over marketing, human resources (het managen en trainen van personeel), revenue management, CRM (customer relationship management), imagineering (een combinatie van engineering en imagination) en je leert hoe je een business plan moet schrijven. Je leert alle ins en outs over het organiseren van evenementen en dit moet je in de praktijk toepassen door een echt evenement te organiseren waarvan de winst naar het goede doel gaat.
In het eerste jaar doe je ervaringen op in de keuken, het restaurant en in de catering. In het tweede jaar ben je twee weken lang manager van één van deze afdelingen en stuur je de nieuwe eerstejaars aan. Elk jaar ga je op studietrip waar je verschillende hotels en bedrijven bezoekt, lectures krijgt en uiteraard lekker uit eten gaat en leuke dingen doet. Ik ben in het eerste jaar naar Madrid geweest, in het tweede jaar op wijnreis naar Frankrijk en in het derde jaar naar Bremen.
In het tweede jaar ga je op buitenlandstage. Ik ben zelf een half jaar in Londen geweest om voor Hilton te werken, maar vriendinnen van mij zaten in China, Curaçao of zelfs in Australië! Tijdens de studie werk je aan verschillende individuele, maar ook groepsprojecten, wat de opleiding zeer dynamisch maakt. Het leukste aan deze opleiding vind ik de veelzijdigheid. Alles is in het Engels en er zitten veel internationale studenten op school. In het begin vond ik dit lastig en was ik bang dat ik het Engels moeilijk zou gaan vinden, maar na een paar weken weet je niet beter en gaat alles vanzelf!
Het leuke aan deze opleiding is dat het super breed is. Je wordt eigenlijk opgeleid tot manager, maar de focus ligt op horeca. Een grappig feitje is dat maar 10% van de studenten die afstudeerd ook werkelijk een carrière in een hotel begint. Ik ben begonnen aan deze opleiding met het plan om een eigen restaurant te openen. Dit is in de afgelopen vijf jaar vaak veranderd. Ik wilde een koffie café, ik wilde weddingplanner worden en een evenementenbureau beginnen. Nu ik bijna ben afgestudeerd ben ik op zoek naar een baan in marketing/communicatie/sales/events. Dit geeft maar weer aan hoeveel mogelijkheden deze opleiding biedt.
Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!
Wat vind jij van deze studie?