Direct naar content
Lifestyle

Toffe opleiding: Vormgeving Product, Ruimte & Media

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Toffe opleiding: Vormgeving Product, Ruimte & Media

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Rachelle met haar tofste opleiding ever: Vormgeving Product, Ruimte & Media.

Vroeger wilde ik modeontwerpster, architect en stylist worden. Als het even kon wilde ik ook nog iets gaan doen qua marketing. In de loop der jaren heb ik wel 10 of 20 beroepen genoemd, maar toen kwam toch het moment dat ik mijn definitieve keuze moest gaan maken over mijn vervolgstudie. Ik heb mij voor vier opleidingen ingeschreven en uiteindelijk heb ik gekozen voor de studie: Vormgeven Product, Ruimte & Media (MBO4).

Op de middelbare school was het verplicht om twee informatieavonden over verschillende studierichtingen te bezoeken. Uiteindelijk heb ik zeven HBO-opleidingen bezocht en maar één MBO-opleiding. Toch klonk de MBO-opleiding het leukst, praktijk klonk veel leuker dan al die theorie van het HBO. Toch werd er altijd gezegd dat ik beter HBO kon gaan doen, want dan zou ik later een “betere” baan hebben. Uiteindelijk heb ik mij op het laatste moment toch nog ingeschreven voor deze opleiding. In een korte tijd heb ik een heel portfolio gemaakt en mocht ik deze tonen bij mijn intake. Na een aantal weken kwam eindelijk de verlossende brief: Ik was aangenomen op het SintLucas!

Oké, wat leer je allemaal op deze studie? Je leert het ontwikkelen, visualiseren en realiseren van concepten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van logo’s, etalages, producten, foto’s of tijdschriften. Iedere module bestaat uit een andere opdracht, dat wil dus zeggen dat je iedere opdracht in overleg gaat met een andere opdrachtgever. Eigenlijk word je klaargestoomd voor het bedrijfsleven: opdrachtgevers, samenwerken en deadlines. In het eerste jaar maak je opdrachten in zowel Product, Ruimte als in Media. In de loop van het eerste jaar ga je je meer en meer specialiseren in jouw keuze voor het tweede jaar. Het tweede jaar zal vervolgens bestaan uit keuzemodules, dit wil zeggen dat je iedere module een andere keuze kan maken. Volgend jaar start ik bijvoorbeeld met Product, mocht ik ervoor willen kiezen om breed opgeleid te worden, dan kan ik de volgende module kiezen voor Ruimte of Media.

Het leukste aan deze opleiding is dat je niet de hele dag in de boeken zit. Het ene dagdeel volg je theorielessen en het andere dagdeel praktijk. Het zijn ook niet van die theorielessen dat je uren over verschillende tekstsoorten moet leren, maar je maakt in de les een tijdschrift waarin verschillende tekstsoorten aan bod komen. Vaak zijn er ook uitstapjes naar verschillende steden, zo sta je na een paar maanden school al op de Dutch Design Week namens de school, bezoek je verschillende musea en ga je in het tweede jaar een week naar Berlijn. Ook is de sfeer heel fijn, niet zoals je verwacht bij een vervolgopleiding. Het leukste is om al je creativiteit kwijt te kunnen, van helemaal niets opeens iets te maken. Ook is het erg leuk om samen te werken met verschillende types, iedereen durft zichzelf te zijn op een creatieve school. Natuurlijk wordt het harde werk afgewisseld met leuke schoolfeesten in verschillende thema’s!

De eerste keer dat er foto’s van ons werden gemaakt tijdens een training modefotografie!

Na deze opleiding kun je kiezen voor HBO-opleidingen in de creatieve industrie, maar je kunt ook meteen aan het werk gaan. Je kunt je eigen studio beginnen of gaan werken voor diverse klanten als allround vormgever, conceptontwikkelaar, visualiser of stylist. Aangezien het eerste jaar heel breed is kun je je daarna specialiseren in bepaalde vlakken van deze opleiding. Aan de hand van je keuze ga je in het derde en het vierde een stage volgen bij een bedrijf dat bij jou past (binnen- of buitenland). Na vier jaar ben je afgestudeerd en kun je jezelf “Ruimtelijk vormgever” noemen.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!

Wat vind jij van deze studie?