Direct naar content
Lifestyle

6 tips die jouw telefoon kunnen redden wanneer deze in het water is gevallen

Redactie
Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: 6 tips die jouw telefoon kunnen redden wanneer deze in het water is gevallen

Ik denk dat we het allemaal wel eens hebben gehad. Je bent even aan het Instagrammen wanneer je op de wc zit en opeens glijdt je telefoon uit je hand… In de pot. Meteen slaat de paniek toe, want al jouw foto’s, contacten en agenda staan op dat ding. Geen stress, met deze 6 tips heb je een goede kans dat jouw telefoon het straks gewoon weer doet.

1. Handel meteen
Haal je telefoon zo snel mogelijk uit het water. Het maakt zeker verschil of je mobieltje 10 seconden in de wc heeft gelegen of al anderhalf uur in de wasmachine drijft. In dat laatste geval kan je beter meteen naar een specialist gaan, want zelfs onze tips gaan je dan niet meer helpen. Is de schade bij jou beperkt gebleven, lees dan snel verder…

2. Zet jouw telefoon meteen uit
Meestal valt je telefoon meteen uit wanneer deze in aanraking komt met water. Probeer je telefoon dan ook niet meer aan te zetten. Het is natuurlijk fijn om te weten of hij het nog doet, maar wanneer je jouw mobieltje aanzet gaan er kleine stroompjes lopen. Als deze in aanraking komen met water ontstaat er kortsluiting. Dat is nou precies wat je niet wil hebben. Lekker uitlaten, dat ding! Probeer je telefoon ook niet op te laden, dit geeft hetzelfde effect. Het lijkt misschien een goed idee om snel een back-up te maken op je computer, maar dit maakt de schade alleen maar erger.

3. Haal losse onderdelen uit je telefoon
Bij een iPhone kan je niet zoveel openmaken, maar bij oudere Samsung toestellen kan je bijvoorbeeld de achterkant losmaken en je batterij eruit halen. Zorg dat alles wat los zit apart gedroogd wordt. Zelfs kleine dingetjes als een simkaart kan je er het beste uithalen. Dit beperkt ook de kans op kortsluiting. Ook jouw hoesje mag er vanaf.  

4. Leg de telefoon minimaal 24 uur in een bakje ongekookte rijst
Het is algemeen bekend dat ongekookte rijst vocht aantrekt. Jouw telefoon in een bakje rijst kan daarom goed helpen om het water uit de ondergedompelde telefoon te halen. Dit proces heeft wel tijd nodig. Dus laat de telefoon voor minimaal 24 uur met rust, het liefst nog langer, tot 72 uur. Kijk wel uit dat er geen kleine korrels rijst in de telefoon terecht komen. Daar kan ‘ie namelijk ook kapot van gaan.

5. Maak de telefoon niet warm
Je hebt jouw mobiel al op de verwarming gelegd en je bent onderweg om de föhn er op de hoogste stand op te zetten. Niet doen! Jouw telefoon kan niet goed tegen warmte en dat geldt ook wanneer hij nat is geworden. Rustig afdrogen is het beste wat je kan doen, het water laten verdampen met hitte werkt niet goed. 

6. Nog steeds kapot?
Als jouw telefoon het nog steeds niet doet nadat je al deze tips braaf opgevolgd hebt, zit er niets anders op dan toch naar de winkel te gaan. De meeste merken hebben een eigen telefoonreparatie-afdeling, maar deze is vaak wel iets duurder dan de kleine zelfstandige winkels. Een waterschade-reiniging kost meestal rond de €40, maar de prijs kan snel oplopen wanneer verschillende onderdelen kapot zijn. 

Helemaal in paniek dat je jouw telefoon even niet kan gebruiken? Dit zijn signalen dat je verslaafd bent aan je telefoon, lees er hier meer over.

Is jouw telefoon wel eens in het water gevallen?

Bron, bron