Direct naar content
Nieuws

Klein maar fijn: dit is waarom je chiazaad aan je maaltijden moet toevoegen

Dayami
Dayami Leestijd: 3 minuten
Chiazaadjes op een houten lepel.
Afbeelding: Pexels | Jubair Bin Iqbar

Chiazaad is tegenwoordig dé main character van gezonde ontbijtjes. De zaadjes zijn heel goed voor je en ook nog eens makkelijk aan elke maaltijd toe te voegen. Hieronder vertellen we je wat de voordelen zijn van chiazaad, en geven we drie recepten om deze kleine donders makkelijk dagelijks binnen te krijgen.

Voeg chiazaad toe aan je maaltijden

Chiazaden komen voor in ongeveer elk gezond ontbijt. Wanneer je een gezonde maaltijd voor in de ochtend opzoekt op Internet of in een receptenboek, dan is de laatste stap vaak ‘gooi nog wat chiazaden over het hele zooitje, en eet smakelijk’. En dat is logisch! Chiazaad is namelijk de way to go voor alle healthy queens die hun dag goed willen beginnen. In dit artikel vertellen we je precies waarom je chiazaad moet proberen – en waarom het ook absoluut een must is om dit toe te voegen aan je dagelijkse eetroutine!

Gezondheidsvoordelen

Chiazaden vind je tegenwoordig in elke winkel, en terecht! Er zitten namelijk enorm veel gezondheidsvoordelen aan het eten van chiazaad. Deze kleine rakkers kunnen namelijk je bloeddruk verlagen, en voorkomen hiermee hart- en vaatziekten. En daar zeggen we natuurlijk nooit nee tegen! Ook bevatten chiazaden onwijs veel voedingsstoffen. Twee eetlepels hebben al tien gram vezels, vijf gram proteïne en ook nog Omega-3-vetzuren. En dat allemaal in die ieniemini-bolletjes?! Gelukkig zijn de zaadjes, mede omdat ze zo klein zijn, ontzettend makkelijk toe te voegen aan elk recept. Hier onder delen we drie manieren om chiazaad dagelijks binnen te krijgen!

1. Roer het door havermout

Bestaat jouw ontbijtje uit yoghurt met havermout en wat fruit? Dan zijn chiazaadjes jou nieuwe beste vriend. Deze kun je hier namelijk perfect overheen strooien voor een heerlijke bite! Een lepeltje is al genoeg om alle voordelen van de zwarte vezelbommen binnen te krijgen.

2. Maak een chiapudding

Ga jij liever all out met de chiazaden? Dan is deze overnight chiapudding misschien wel jouw nieuwe uitvinding voor in de ochtend. Dit kun je namelijk supermakkelijk zelf maken, en het scheelt ‘s ochtends ook een hoop tijd. Meng de avond ervoor drie eetlepels chiazaad met 250 ml melk – havermelk kan natuurlijk ook! Voeg wat vanille of kaneel toe en laat het een nachtje in de koelkast staan. In de ochtend kun je helemaal all out gaan met kokossnippers, fruit of granola. Meal prep, here we come!

3. Meng het door je smoothie

Smoothies zijn altijd een goed idee. Je gooit gewoon wat van je favoriete fruit – mango, aardbei of banaan – in een blender, doet er wat melk bij, en je hebt hét ideale en snelle ontbijtje. Je kunt naast fruit ook enorm veel andere dingen toevoegen. Doe er bijvoorbeeld wat yoghurt of zelfs een schepje proteïne poeder in voor de eiwitten, of maak de smoothie iets voller met havermout. En de cherry-on-top? Dat is natuurlijk het lepeltje chiazaden wat je easy door je smoothie kunt gooien!