Weekendtip: iedereen heeft het over deze serie op Videoland

Heb je zin in een serie die je op het puntje van je stoel houdt én je aan het denken zet? Maak kennis met De Fckulteit*, de nieuwste Videoland-serie waar iedereen het over heeft.
De F*ckulteit op Videoland
Deze Nederlandse dramaserie neemt je mee in een wereld van macht, manipulatie en grensoverschrijdend gedrag – en dat op een manier die zowel spannend als confronterend dichtbij voelt.
Waarom je deze serie niet mag missen
We hebben allemaal de #MeToo-verhalen gehoord en gezien hoe grote namen uit de entertainmentwereld en andere sectoren van hun voetstuk vielen. De F* ckulteit laat zien dat dit probleem veel dichterbij kan zijn dan je denkt – in de universitaire wereld, de advocatuur en misschien zelfs op plekken waar jij dagelijks komt.
De serie volgt advocate Anouk Boone (Julia Akkermans), een jonge, ambitieuze vrouw die alles lijkt te hebben. Ze is de jongste kandidaat-partner ooit bij haar advocatenkantoor en haar carrière is booming. Maar wanneer haar voormalige professor en mentor, Patrick Hartman (Fedja van Huêt), wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, wordt ze geconfronteerd met haar eigen verleden. Tijdens haar studietijd had ze een affaire met Hartman. Wat destijds misschien onschuldig leek, krijgt nu een heel andere lading. Was het écht consensueel? Had ze eigenlijk wel een keuze? En hoeveel vrouwen waren er nog meer zoals zij?
Een rol die blijft hangen
Hartman is niet zomaar een slechterik. Hij is charmant, geliefd, en weet precies hoe hij mensen voor zich moet winnen – precies het soort man waar je eerder over hebt gelezen in grote schandalen. Denk aan Harvey Weinstein, Bill Cosby en al die andere machtige mannen die jarenlang wegkwamen met grensoverschrijdend gedrag. Maar De F*ckulteit maakt het nog persoonlijker: dit is niet Hollywood, dit is Nederland. Dit is een verhaal dat had kunnen gebeuren aan een universiteit bij jou om de hoek.
Fedja van Huêt heeft aangegeven dat hij Hartman niet wilde spelen als een overduidelijke slechterik, maar juist als een man die in de grijze gebieden opereert. Dit maakt de serie extra confronterend. Want wat als grensoverschrijdend gedrag niet zo overduidelijk is? Wat als het subtiel gebeurt, zonder fysieke dwang, maar met psychologische druk en machtsverschillen?
Waarom zwijgen slachtoffers?
Een van de krachtigste aspecten van De F*ckulteit is dat de serie laat zien waarom slachtoffers vaak niet spreken. In de universitaire wereld en de advocatuur is macht alles. Als je spreekt, riskeer je je carrière, je reputatie en soms zelfs je sociale netwerk. Veel vrouwen twijfelen: “Was het echt zo erg?” “Gaan ze me wel geloven?” De F*ckulteit maakt die interne worsteling pijnlijk zichtbaar.
Een noodzakelijke wake-up call
Wat deze serie zo goed maakt, is dat het niet alleen een ‘goed versus kwaad’-verhaal is. Het is een genuanceerde, eerlijke blik op macht en misbruik daarvan. Het laat je nadenken over hoe deze situaties ontstaan en waarom ze zo lang kunnen voortbestaan.
En het beste? De F*ckulteit is niet alleen een serie om te bingen, maar ook eentje om over te praten. Je kunt De F*ckulteit nu streamen op Videoland. Zet ‘m op je watchlist – je gaat er geen spijt van krijgen!