Direct naar content
News

Slaapproblemen? Deze dingen moet je absoluut niet doen

Pien
Pien Leestijd: 4 minuten
niet-kunnen-slapen
Afbeelding: Pexels

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je hebt jezelf belooft om eindelijk een keer vroeg naar bed te gaan. Om 21:30 ben je al je bed in gedoken, helemaal ready voor een goede nachtrust. Maar in plaats van vredig in slaap te vallen, lig je klaarwakker te woelen. Hoe moe je ook bent, je lichaam lijkt gewoon niet mee te werken. Frustrerend! En hoe graag je ook iets wilt doen om sneller in slaap te vallen, deze dingen kun je beter níét doen.

Een goede nachtrust

Het is 11 uur ‘s avonds en je weet dat je morgen vroeg op moet voor een lange schooldag. Maar toch… nog één aflevering van die spannende serie kan toch wel? Of misschien zit je net in een flirty gesprek met je situationship – tja, dan wint dat natuurlijk van een extra uurtje slaap. We weten allemaal dat het belangrijk is om minstens acht uur per nacht te slapen, maar eerlijk is eerlijk: we houden ons daar lang niet altijd aan.

Af en toe een korte nacht kan geen kwaad, maar als je standaard minder dan acht uur slaap per nacht pakt, kan dat serieuze gevolgen hebben. Op korte termijn merk je het al: je concentratie neemt af, je maakt sneller fouten, je stemming wisselt enorm en de donkere kringen onder je ogen worden steeds zichtbaarder. Maar dat is niet alles. Onderzoek toont aan dat wanneer je consequent te kort slaapt, het niet alleen invloed heeft op je energie, maar ook op je gezondheid. Het heeft bijvoorbeeld impact op je organen, en het verhoogt de kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten en zelfs depressie. Kortom, een goede nachtrust is veel belangrijker dan die ene extra aflevering of een leuk gesprek!

Dit moet je niet doen als je niet kan slapen

Nu we weten hoeveel invloed slaap op onze gezondheid heeft, is één ding zeker: vanavond gaan we op tijd naar bed! Maar soms lukt het gewoon écht niet om in slaap te vallen, hoe hard je het ook probeert. Super frustrerend, vooral als je de volgende dag belangrijke dingen te doen hebt. Helaas bestaat er geen quick fix, maar er zijn wél dingen die je beter kunt vermijden. Deze dingen maken je juist minder slaperig!

1. Je telefoon pakken

Het eerste waar we waarschijnlijk naar grijpen bij slapeloosheid? Onze telefoon. Heel logisch, maar het is juist precies wat we níét moeten doen. Een fel scherm dat ons enorm veel prikkels geeft, is namelijk het laatste wat je brein nodig heeft als je wilt ontspannen.

Bovendien is scrollen op social media of het lezen van appjes vaak allesbehalve rustgevend. Voor je het weet, ben je weer een halfuur verder en voel je je alleen maar alerter. Probeer in plaats daarvan iets te doen dat wél helpt om slaperig te worden, zoals een boek lezen. Gebruik hierbij een zacht, warm licht in plaats van felblauwe verlichting.

2. In bed blijven liggen

Merk je dat je na 15 minuten nog steeds klaarwakker ligt? Dan kun je beter even uit bed gaan. Blijven draaien en woelen kan er juist voor zorgen dat je gefrustreerd raakt, waardoor slapen nóg lastiger wordt. Sta daarom even op en doe iets waardoor je ontspant, zoals een paar minuten lezen of wat rek- en strekoefeningen.

Door letterlijk een ‘pauze’ te nemen van slapen en pas terug naar bed te gaan als je je slaperig voelt, geef je je hersenen als het ware een reset. Zo voorkom je dat je urenlang wakker ligt en creëer je een nieuwe start. Probeer het eens!

3. Stressen

Wanneer je de volgende dag iets belangrijks hebt, en je écht op tijd op moet, kan dit ons laten stressen. “Als ik nu in slaap val, heb ik nog zeven uur… Oh nee, nu nog maar zes uur… Oh nee, ik moet écht gaan slapen!” Hoe meer je hierover piekert, hoe wakkerder je wordt.

Stress is een echte no-go als je probeert te slapen. Je lichaam maakt dan cortisol aan, een hormoon dat je juist alert houdt. Hoe meer je je zorgen maakt over het aantal uur slaap dat je nog kunt krijgen, hoe lastiger het wordt om daadwerkelijk in slaap te vallen.

Dus, probeer het los te laten. Je ligt in ieder geval uit te rusten, en dat is ook al iets. En wees gerust: een slechte nacht overleef je echt wel. Morgen doe je gewoon wat rustiger aan, en de volgende avond probeer je het weer opnieuw.

4. Melatonine slikken

We horen het steeds vaker voorkomen, mensen die melatoninepillen slikken om sneller in slaap te vallen. Het klinkt misschien als de perfecte oplossing: één keer slikken en hup, je valt vanzelf in een diepe slaap. Maar helaas, zo werkt het niet. Slaapexperts waarschuwen dat melatonine je nachtrust helemaal niet beter of langer maakt!

Wat het wél doet? Na ongeveer anderhalf uur voel je je misschien wat slaperiger, maar dat betekent niet dat je daardoor dieper of beter slaapt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn: uit onderzoek blijkt dat het je slaapritme verstoort – en dat willen we natuurlijk niet!

Daarom kun je beter je eigen slaapritme helpen door bijvoorbeeld een paar uur voor het slapen gaan je lichten te dimmen en niet meer naar felle schermen te kijken. Veel gezonder én gratis!