De eerste foodtrend van 2025: dit is waarom jij lavashak moet proberen

TikTok voor foodtrends
TikTok staat ondertussen wel bekend om dé plek waar we eindeloos kunnen scrollen door de meest geweldige en vermakelijke filmpjes. Van de meest handige relatie adviezen en grappige en hilarische momenten, tot de meest verrassende lifehacks – het lijkt wel alsof we er niet mee kunnen stoppen. Maar tegenwoordig is dat niet het enige waar we het voor gebruiken. TikTok is tegenwoordig ook dé hotspot voor de allernieuwste foodtrends! Elke keer laten we ons weer verrassen door de gekste gingen waar onze smaakpapillen op hol van slaan en waardoor we weer urenlang in de keuken staan – of in de rij.
Ook dit nieuwe jaar weet TikTok ons weer te verrassen met iets heerlijks: lavashak! Dit zoete, onweerstaanbare snoep verovert momenteel onze For You-page, en wij leggen je precies uit waarom jij lavashak echt een keer moet proberen.!
Dit is waarom jij lavashak moet proberen
Lavashak is een verrukkelijke zoete snack die zijn oorsprong vindt in Iran, maar dankzij TikTok inmiddels wereldwijd bekend is geworden. Deze traktatie, ook wel bekend als “Persian fruit leather,” is gemaakt van puur gepureerd fruit dat wordt uitgerold tot dunne lagen en vervolgens wordt gedroogd. Het resultaat? Een chewy, lichtzoete en tegelijkertijd zure lekkernij die niet alleen heerlijk smaakt, maar ook nog eens verrassend gezond is!
Lavashak kan worden gemaakt van allerlei soorten fruit, zoals bessen, mango, appel of peer. Genoeg smaken om te proberen dus! Het is de ideale snack om mee te nemen voor onderweg, maar ook een perfecte toevoeging aan een gezellige filmavond op de bank. En als we Anna Nooshin moeten geloven, is lavashak de ultieme snack!
@annanooshin Een ode aan lavashak en de beste plek waar je dit haalt: Supermarkt Roos op de Rozengracht in Amsterdam. Probeer ook albaloe en aloeche 💌❤️ ly guys #lavashak #lavashaklovers #persiansnacks ♬ original sound – Anna Nooshin
Hoe maak je zelf lavashak?
Zelf een poging wagen? Dit is hoe je zelf lavashak maakt.
Wat heb je nodig?
- 500 gram fruit naar keuze
- 1/2 eetlepels suiker of honing
- 1 eetlepel citroensap
- Bakpapier of een siliconen bakmat
- Een oven of dehydrator als je die hebt
Aan de slag:
1. Fruit pureren: was en schil het fruit en snijd het in stukjes. Doe het fruit in een blender of keukenmachine en pureer het tot een gladde massa. Voeg het citroensap en eventueel wat suiker of honing toe, afhankelijk natuurlijk van hoe zoet je het wilt hebben.
2. Oven voorverwarmen: verwarm je oven natuurlijk even voor op een lage temperatuur, ongeveer 60 of 70 °C. Het doel is om het fruit zo langzaam mogelijk te drogen, zonder dat het verbrandt.
3. Fruit uitspreiden: bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Giet de fruitpuree op de bakplaat en gebruik een spatel om het geluidmatig uit te spreiden tot een dunne laag van ongeveer 1 tot 2 cm dik. Zorg ervoor dat de laag niet te dik is, anders duurt het drogen nog wat langer.
4. Drogen: zet de bakplaat in de oven en laat het fruit 6-8 uur drogen. Het is belangrijk om de ovendeur op een kiertje te houden, zodat de lucht goed kan circuleren. Je kunt af en toe controleren of het fruit droog is door met een vork te prikken. Het moet stevig en droog aanvoelen, maar nog wel een beetje flexibel natuurlijk.
5. Afkoelen en snijden: Laat het fruit helemaal afkoelen voordat je het van de bakplaat afhaalt. Snijd het in lange, dunne stroken, zoals de lavashak die je op TikTok ziet.
En voilà! Zo maak je je eigen lavashak.