Onvergetelijke avond: zo organiseer je een perfect kerstdiner voor je besties

Kerstdiner organiseren
Een kerstdiner organiseren is leuk in theorie, maar kan toch nog wel enorm veel werk zijn in de praktijk. Een menu samenstellen, inkopen doen, om nog maar niet te spreken van het allemaal bereiden. Heb jij dit jaar de taak van het kerstdiner organiseren op je genomen? Dan hebben wij voor jou wat tips en tricks voor een soepel verloop van deze gezellige avond onder elkaar gezet – met als kers op de taart natuurlijk wat ideetjes voor het eten!
1. Maak iets wat je kunt maken
Tuurlijk, het is kerst, en je wilt je gasten niet je standaard pasta pesto voorschotelen. Aan de andere kant: het gaat erom dat het lekker is, en als jij iets maakt waarvan je eigenlijk niet helemaal weet hoe je het moet bereiden, kan het zomaar dat het mislukt. En dat wil je natuurlijk al helemaal niet! Houd het daarom gewoon bij iets waarvan je weet dat je het heerlijk kan maken – ook een pasta pesto kun je garneren tot het er fancy uit ziet.
2. Vraag om hulp
Dat jij het kerstdiner organiseert bij jou thuis, betekent niet dat je alles per se alleen hoeft te doen! Nodig één of twee vriendinnen uit die je willen helpen. Het bereiden gaat dan sneller, makkelijker en het is ook nog eens een stuk gezelliger dan koken in je eentje! Zet een gezellig muziekje aan, schenk alvast wat wijn in, verdeel de taken en maak samen een onvergetelijke maaltijd klaar.
3. Maak niet alles zelf
Tuurlijk, zelf je kip marineren in plaats van kip kruiden kopen is leuk, en een kant-en-klare salade kopen haalt misschien ook de hele charme een beetje weg, maar je hoeft echt niet alles zelf te maken. Sausjes kun je best uit een potje halen, en ook de carpaccio hoef je echt niet zelf flinterdun te snijden, maar kan je gewoon in de winkel kopen. Makkelijk voor jou, en even lekker voor je gasten.
4. Goede voorbereiding is het halve werk
Je zult je verbazen over hoe veel je al kunt doen voordat je écht begint met koken. Daar kom je eigenlijk pas achter als je tijd tekort komt, omdat je dit allemaal nog moet doen als je al begonnen bent. Maar snijden, hoeveelheden afmeten en opschrijven en de ingrediënten sorteren per gerecht kan allemaal van tevoren al! Het koken is op die manier een stuk relaxter, en het gaat ook allemaal een stuk sneller!
5. Oefen je kerstdiner
Als je echt indruk wilt maken met een nieuw gerecht, oefen dit dan eerst een keertje. Dan kom je bij het echte werk tijdens kerst niet voor verrassingen te staan, weet je precies hoelang de bereiding duurt en kun je altijd nog dingen aanpassen. Nodig bijvoorbeeld je ouders uit voor een oefendiner, en wie weet hebben zij ook nog wel wat gouden tips!
Lekkere en makkelijke gerechten
Voorgerechten
Er zijn onwijs veel heerlijke dingen om als voorgerecht te serveren, die ook nog eens makkelijk te maken zijn. Soep bijvoorbeeld, is natuurlijk ook heerlijk uit een potje, maar het zal je verbazen hoe makkelijk het te maken is. Wanneer je bijvoorbeeld pompoen- of courgettesoep maakt, hoef je alleen de groente zacht te koken, het te pureren en bouillon en room toe te voegen. Garneer daarna hoe je het zelf wilt, en je heerlijke voorafje is klaar!
Ook bruschetta is een ideaal voorgerecht. Het klinkt misschien fancy, maar het is eigenlijk gewoon geroosterd stokbrood, wat je kunt beleggen met alles wat je hartje begeert. Doe er bijvoorbeeld geitenkaas met walnoten en honing op, of beleg het klassiek met tomaat, knoflook en basilicum. Snel en makkelijk, maar superlekker!
Hoofdgerechten
Ook om een hoofdgerecht te maken hoef je echt geen Gordon Ramsey te zijn. Een fancy versie van AVG kan namelijk al wonderen doen op je bord. Koop bijvoorbeeld heerlijke zalmfilets, marineer die in sojasaus, gember en honing, en bak of grill die zachtjes. Serveer met gebakken aardappeltjes uit de oven en broccoli in een kaassausje en je gasten zijn gegarandeerd tevreden! Kokosrijst is overigens ook een heerlijke optie voor wanneer de aardappels met kerst even je neus uit komen.
Ben je op zoek naar een vega-versie? Dan zijn gevulde portobello’s altijd een hit. De vulling is zeker niet moeilijk om te maken, maar het geeft wel een enorm luxe gevoel. Maak bijvoorbeeld een mengsel van spinazie en feta voor in de paddenstoelen, en serveer met heerlijke zoete aardappelpuree. Ja, weer aardappel, maar wel een hele andere versie!
Nagerechten
Een nagerecht kun je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Een lavacakeje is een heerlijke optie, maar psst: die kun je ook gewoon in de winkel kopen! Als je toch zelf aan de slag wilt, kun je ook iets makkelijkers in elkaar zetten. Maak bijvoorbeeld een toetje met verschillende laagjes, zoals met roomkaas, slagroom en bastogne, of een frissere versie met mango. Ook kun je natuurlijk ijs kopen en dat mooi versieren in een glaasje met verschillende smaken en garnering. Zelf een iets simpeler baksel maken zoals brownies of wolkencake is ook altijd een hit. Eet smakelijk!