Direct naar content
Lifestyle

Guilty! Wist je dat stickers van je besties maken eigenlijk strafbaar is?

Ryel Leestijd: 3 minuten
appje-na-date
Afbeelding: Emily In Paris

Schade aan privacy

Wist je dat het online zetten van die grappige stickers van je besties of die minder charmante selfies eigenlijk een groter probleem kunnen zijn dan je denkt? Het lijkt misschien onschuldig, maar als je foto’s van iemand zonder toestemming gebruikt en deelt als sticker, kun je zomaar in de problemen komen. Vooral als de persoon op de foto een ‘redelijk belang’ heeft om dit te voorkomen, zoals bij schade aan hun privacy of reputatie – oeps!

Masterstudent Zamina, die aan de Rijksuniversiteit in Groningen studeert, legt op TikTok uit dat het hierbij draait om een balans tussen jouw vrijheid van meningsuiting en het portretrecht van de ander. Voor een sticker van bijvoorbeeld een docent zal dit meestal geen big deal zijn, maar bij persoonlijke foto’s kan het een ander verhaal worden.

‘Zelfs als iemand niet duidelijk op een foto staat kan dit een schending van portretrecht zijn’

”Zelfs als iemand niet duidelijk met hun gezicht op een foto staat, maar wel herkenbaar is, kan dit nog steeds een schending van portretrecht zijn”, legt ze uit. Maar geld hetzelfde als diegene toestemming heeft gegeven om de foto te maken? ”Het maken van de foto met instemming van de persoon geeft je nog niet automatisch het recht om deze te delen. Het verspreiden van de foto, bijvoorbeeld via stickers of social media, kan alsnog het portretrecht schenden, zelfs als de persoon wist dat de foto werd gemaakt”, vertelt ze. Dus, voordat je die ene awkward sticker verstuurd, denk nog even twee keer na: is het écht de moeite waard? Better safe than sorry!

Hoe hoog is de boete???

De straf die je kunt krijgen voor het schenden van portretrecht, is heftiger dan je misschien verwacht. In haar TikTok legt Zamina uit dat er vijf categorieën zijn voor geldboetes, en dit valt in de vierde categorie. ”De maximale boete die je kunt krijgen? Maar liefst €25,750 euro’,’ deelt ze. Ai ai ai! Dat is dus een geldbedrag waar je even van moet slikken! Het lijkt misschien onschuldig om een foto te delen of een sticker te maken zonder toestemming, maar het kan je serieus in de problemen brengen.

Schadevergoeding

Dat bedrag is dus allesbehalve klein. Denk daarom nogmaals goed na voordat je een sticker verstuurt. Als jij degene bent die op de sticker staat, kun je een schadevergoeding eisen, maar dat is niet hetzelfde als de € 25.750 boete. ”Wil je een schadevergoeding? Dan moet je meestal een rechtszaak aanspannen, tenzij de ander toegeeft en het onderling regelt en bereid is om om jou een vergoeding te betalen”, legt Zamina uit. De boete gaat naar de overheid, maar je kunt wel een extra schadevergoeding eisen voor bijvoorbeeld privacy-schending. Good to know!