Direct naar content
Lifestyle

Zzz… Alles over snurken

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Zzz… Alles over snurken

Snurken. Dat harde geluid dat mensen maken als ze slapen. Misschien doe je het zelf en schrik je wel eens wakker van het kabaal. Maar verder hebben de mensen er omheen er last van. Snurkgeluiden kunnen het best moeilijk maken om in slaap te komen! Hier vind je alles over snurken: van de oorzaken en oplossingen tot de feitjes! Wist jij dat…. 

Het is een zagend, ruisend, brommend geluid dat bij het ademhalen tijdens het slapen gemaakt wordt. Misschien doet je vader het wel, of je broertje of je vriendje! Veel mensen kunnen door het geluid niet slapen. 

Wie snurkt?
Snurken komt op alle leeftijden voor, maar als je ouder wordt dan heb je wel meer kans om te gaan snurken. Op oudere leeftijd wordt het snurken ook harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt door de ophoping van vetweefsel. Hierdoor wordt de doorsnee van de luchtweg kleiner. Daarnaast worden slijmvliezen, nets als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen. 

snurken

Wat zijn de oorzaken van snurken? 
Van de mensen die bij de KNO-arts terechtkomen, blijkt bij de helft het zachte, achterste deel van het gehemelte te slap. Het gehemelte zakt – als je op de rug ligt – samen met de huig bijna tegen de keelholte aan. Dat gaat trillen door de adem en maakt herrie. Zo’n 20 procent van de snurkers heeft een kleine onderkaak, een onderkaak die aldoor te ver naar achteren staat of tijdens de slaap zakt. Dan zakken de tong en het strottenklepje bijna tegen de keelholte aan. Ook dat trilt. Een combinatie van deze twee oorzaken komt voor bij een kwart van de snurkers. Bij een klein deel speelt een andere oorzaak, bijvoorbeeld een chronisch verstopte neus. Bij mensen met overgewicht is het weke gedeelte van de keelholte dikker, zodat de ademweg te nauw wordt en dat veroorzaakt eveneens snurken.

Is snurken ongezond?
Snurken op zich kan geen kwaad. Bij een deel van de snurkers zakt het gehemelte of de tong helemaal tegen de keel aan, waardoor de ademweg afgesloten raakt en de ademhaling tot stilstand komt, met zuurstofgebrek als gevolg. Dat is wel ongezond. Een stilstand van langer dan tien seconden heet apneu. Als per uur meer dan tien stilstanden optreden, is er sprake van het slaapapneusyndroom. Apneupatiënten zijn bij het opstaan geradbraakt en overdag extreem slaperig. Ze kunnen zich slecht concentreren en zijn vergeetachtig. Op den duur kunnen ze hoge bloeddruk krijgen. Hoe je het moet verhelpen? In geval van overgewicht afvallen. Verder: niet roken, geen kalmerende middelen of slaapmiddelen gebruiken, niet eten voor het slapen. Helpt dit niet? Dan word je doorverwezen naar de KNO-arts. Een medicijn tegen snurken is er niet. 

Tips tegen snurken:
– Zorg voor een temperatuur rond de 18/20 graden
– Lig niet te hoog met je hoofd
– Houd je gewicht in de gaten
– Gebruik niet teveel alcohol voor het slapen gaan
– Eet niet of niet veel voor het slapen gaan

Wist je dat…
Nederland telt ongeveer 6,2 miljoen snurkers.
Ongeveer een op de tien kinderen snurkt.
Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen elke nacht.
Het snurken begint meestal tussen je dertigste of veertigste jaar.
Als snurken veel in de familie voorkomt begint het meestal rond het twintigste jaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met een erfelijke nauwe keelholte.
20% van de snurkers heeft een kleine onderkaak.
Snurkgeluiden kunnen de 80 decibel overschrijden. Dit is harder dan het geluid dat een stofzuiger maakt (70 decibel).
Eén op drie mannen vinden een snurkende vrouw onaantrekkelijk.

Snurk jij wel eens? Of ken je iemand die snurkt? 

Bron: gezondheidsnet, multidis, kno