Lifestyle

Ik denk dat ik zwanger ben… wat nu?

De laatste tijd worden er steeds meer topics over zwangerschap op het forum geopend. Dit is bij ons niet onopgemerkt gebleven, vandaar dat wij hier meer aandacht aan willen besteden. In dit artikel gaan we daarom in op de symptomen, wat je kunt en moet doen en het moederschap zelf. Want wat doe je als je een vermoeden hebt dat je zwanger bent? En: wat als je echt zwanger bent?

Op de dag van vandaag bestaan er genoeg mogelijkheden om een zwangerschap te voorkomen. Zo bestaan er wel twaalf verschillende soorten voorbehoedsmiddelen, waarvan er zes het meest gebruikt worden. Onder deze zes verstaan we natuurlijk het condoom, de prikpil, de morning-after pil, de anticonceptiepil, het spiraaltje en de nuvaring.

Mocht je nu één van deze of een combinatie van de genoemde voorbehoedsmiddelen hebben gebruikt, maar je hebt toch een vermoeden dat je zwanger bent. Omdat je bijvoorbeeld:

– overtijd bent;
– het condoom is gescheurd;
– hevige buikpijn hebt of last hebt van misselijkheid en opeens wel opvallend veel augurken gaat eten;
– opgezwollen borsten hebt die erg gevoelig zijn;
– vaker moet plassen;
– erg moe bent;
– stemmingswisselingen hebt, opeens erg blij en dan weer heel verdrietig;
– last hebt van brandend maagzuur;
– regelmatige last hebt van hoofdpijn.

De meeste vrouwen denken al snel dat als ze één van deze symptomen hebben, dat ze dan zwanger zijn. Dit hoeft natuurlijk niet altijd, pas wanneer het frequent aanhoudt dan wordt de kans groter op zwangerschap. Dus niet wanneer je af en toe last hebt van krampen, hoofdpijn of dat je buik wat dikker is dan normaal.

Om er zeker van te zijn dat je zwanger bent, kun je natuurlijk meteen een zwangerschapstest doen. Dat kan op de eerste dag van de verwachte menstruatie, je kunt de test kopen bij de drogist. Bij de symptomen horen ook kenmerken, die je nog meer bevestiging geven op een zwangerschap. Zoals:

– buikpijn en misselijkheid.
– gevoelige borsten
– je moet vaker plassen
– je bent sneller moe
– je hebt vaak stemmingswisselingen
– hoofdpijn

Stel dat je echt zwanger bent… wat nu? Geef jezelf een paar dagen de tijd om goed na te denken, om andere maatregelen te nemen. Denk hierbij aan om het kind zelf op te voeden, het kind af te staan aan een adoptie/pleeggezin of het kind te laten aborteren. Besluit je om naar een kliniek te gaan, dan bestaan er in totaal vier behandelingen:

– de overtijdsbehandeling. Je kunt voor deze behandeling in aanmerking komen als je zeven tot zestien dagen overtijd bent. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de dokter/huisarts nodig, daarnaast krijg je ook nog vijf dagen bedenktijd.

– de abortuspil. De pil is in te nemen tot zeven weken na de eerste dag van de laatste menstruatie, de pil werkt het beste tot vier weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Neem de pil absoluut niet in na de zeven weken, er kunnen dan ernstige complicaties optreden! Je kunt deze pil alleen bij een abortuskliniek of een ziekenhuis met een abortusvergunning krijgen.

– de zuigcurettage. Tot dertien weken overtijd, kan de zwangerschap door middel van een zuigcurettage beëindigd worden. Je hebt dan een goed gesprek met je arts en een gynaecoloog onderzoekt je inwendig om te kijken hoe lang je zwanger bent.

– een abortus. Ben je jonger dan 16 jaar? Dan heb je de handtekening van tenminste één van je ouders nodig. Tussen de 12 en 22 weken overtijd kom je in aanmerking voor een abortus.

Bovenstaande informatie is natuurlijk heftig, vooral als jij deze keuze moet maken. Er bestaan genoeg instanties die je meer informatie kunnen geven en helpen bij een keuze, zoals het Fiom. Veel succes!

Check ook het grote topic op het forum: Ben ik zwanger?

Beeld: iStock

Must reads 👀