Health

Zelf bepalen wanneer je ongesteld wordt? Zo doe je dat!

Negen van de tien keer komt onze menstruatie op een ongewenste tijd. En laten we eerlijk zijn, eigenlijk komt het nooit goed uit. Maar het kan handig zijn om je menstruatie te plannen. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan. Wij leggen je uit hoe je dit doet. 

Lees ook: Good to know! Slapen met je haar los is heel slecht voor de gezondheid van je huid

Veel onzin op het internet over menstruatie

We hebben het allemaal wel eens opgezocht. Hoe kunnen we zo snel mogelijk van onze menstruatie af komen? Of hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze eerder begint. En zoals je waarschijnlijk al weet is het niet verstandig om dit te googelen, want er staat nogal veel onzin op het internet. Menstrueren is namelijk gewoon een natuurlijk proces, dat kan je helaas niet afremmen. Maar gelukkig zijn er wel manieren die ervoor zorgen dat je eerder ongesteld wordt. Zo kan je het beter plannen. Ideaal toch? 

Je gewicht kan invloed hebben op je cyclus

Overgewicht kan een reden zijn dat je een onregelmatige cyclus hebt. Het kan daarom helpen om wat gewicht te verliezen. Doe dit wel op een gezonde en verantwoorde manier. “Alle vrouwen met overgewicht en een onregelmatige cyclus hebben baat bij afvallen. En dat bedoel ik gezond afvallen, niet door middel van crashdiëten”, vertelt gynaecoloog Jolanda Boxmeer. Hierdoor kan je menstruatie dus sneller komen en ook regelmatiger worden. 

Ook ondergewicht kan gevolgen hebben op je menstruatie cyclus. Ben je veel afgevallen? Dan kan dat ervoor zorgen dat je onregelmatig ongesteld wordt. “Een te laag gewicht kan je cyclus verstoren. In zulke gevallen is het aan te raden om aan te komen tot een gezond gewicht en zo je hormoonbalans te herstellen”, vertelt Jolanda. 

Regelmatig ongesteld worden

Het is belangrijk dat je regelmatig ongesteld wordt. Als je dit te vaak uitstelt wordt het slijmvlies in je baarmoeder namelijk dikkker. Tijdens je menstruatie vormt zich weer nieuw slijmvlies in je baarmoeder. Als je niet ongesteld wordt, hoopt zich dat dus op in je baarmoeder. Er kunnen uiteindelijk zelfs cellen ontstaat die baarmoederkanker kunnen bevatten. Is jouw menstruatiecyclus niet regelmatig? Dan kun je misschien beter beginnen met een progesteronkuur. Maak hiervoor een afspraak met je gynaecoloog. 

Lees ook: Zwanger door de pil heen? Dit zijn de symptomen!

De anticonceptiepil slikken

De pil is een ideale manier op bij te houden wanneer je ongesteld wordt. Dit zorgt dan ook voor een regelmatige menstruatie cyclys. Elke dag slik je één pil en als de laatste pil van de strip op is begint je menstruatie. Komt het een keer echt niet uit om ongesteld te worden? Bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat? Dan kan je een aantal pillen slikken uit de nieuwe strip. Zo stel je het dus eigenlijk gewoon uit. Ook hoef je niet per se een hele pilstrip af te maken voordat je aan je stopweek begint. Een stopweek is de week waarin je geen pil slikt en dus ongesteld wordt. Wil je beginnen met de pil slikken? Maak dan even een afspraak bij je huisarts!

Bron: GraziaBeeld: Pinterest