Health

Kun je eigenlijk wel bruin worden als je SPF 50 draagt?

bruin-worden-spf

Een dagje zonnen aan het strand vinden we natuurlijk allemaal heerlijk: lekker bruin worden en die healthy glow krijgen door de zon. Het liefst doen we het heel het jaar door! Maar bij zo'n stranddagje is het natuurlijk wel belangrijk dat je je huid goed beschermt met zonnebrand. Maar word je dan nog wel bruin? En al helemaal met een hoge factor, zoals factor 50?

Word je eigenlijk nog wel bruin als je zonnebrand met factor 50 gebruikt?

We begrijpen the importance van je huid beschermen met zonnebrand, maar kun je nog wel bruin worden als je zonnebrand met een hoge factor gebruikt?

Wat betekent ”factor”?

Allereerst wel handig om te kijken naar wat de factor eigenlijk betekent. Dermatologe Noor van Oosten heeft daar voor ons een heel duidelijk antwoord op. ”De factor zegt iets over het percentage straling dat de huid nog bereikt na het insmeren,” vertelt ze. ”De factor heeft daarmee invloed op de tijd die je door kunt brengen in de zon zonder te verbranden. Omdat er bij factor 30 minder straling de huid bereikt dan bij factor 20, kun je met factor 30 langer in de zon blijven zonder te verbranden. Met factor 50 kan dat nog langer.”

Welke factor kun je het beste gebruiken?

Volgens Noor verschilt het per merk welke zonnebrand écht goede bescherming biedt. Als je een zonnebrand koopt in factor 50 die niet tegen de juiste straling beschermt, heb je er nog steeds niet zoveel aan. Dit heeft te maken met UVA en UVB-straling. ”Kies altijd voor een merk dat op de verpakking vermeldt dat het beschermt tegen UVA én UVB-straling,” vertelt ze. ”En het liefst met een hoge factor. Minstens factor 30.” Duidelijk, minstens factor 30 dus!

Lees ook:
Geen houdbaarheidsdatum op je zonnebrand? Zo check je of ‘ie over datum is

Word je bruin van een hoge factor?

Noor vertelt dat het één van de grootste fabels over zonnebrandcrème is dat je niet bruin zou worden van een hoge factor. ”Die hoge factor zegt iets over de hoeveelheid straling die de huid bereikt, en dus ook over de tijd die je in de zon kunt doorbrengen zonder te verbranden,” legt ze uit. En nog een pluspunt: ”Doordat hij niet verbrandt, blijft hij bovendien langer en mooier bruin.”

Hoe vaak en hoeveel smeren?

Maar hoeveel zonnebrand moeten we dan opsmeren om goed beschermd te zijn tegen die straling? En hoe vaak moet je de zonnebrand opnieuw aanbrengen? Dat hangt af van verschillende dingen. Na het zwemmen moet je altijd opnieuw insmeren, ook als er ”waterbestendig” op de verpakking staat. Wanneer je veel zweet zul je ook vaker zonnebrand op moeten smeren. Maar hoeveel moeten we dan elke keer opsmeren? ”Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat. Ga voor twee milligram per vierkante centimeter huid,” vertelt Noor. Nogal veel, maar ja. Zijn we in ieder geval lekker beschermd tegen de zon!

Must reads 👀