Cyberbullying, oftewel internetpesten, is een probleem dat nog steeds heel vaak voorkomt. En ondanks we weten dat ook onze favoriete influencers ermee te maken hebben, staan we niet vaak stil bij de negatieve impact die dit op hen kan hebben. Toch is dat wel echt zo! Ex-deelneemster van de Bachelor én Miss Nederland Julia Sinning kreeg hier flink mee te maken. In een interview met Grazia praat ze er openhartig over.
Julia Sinning praat openhartig over cyberbullying
Julia Sinning kennen we van verschillende dingen, maar waarschijnlijk vooral door haar deelname aan de Bachelor! Nu praat ze openhartig over haar ervaringen met internetpesten.
Haatreacties na de Bachelor
Julia vertelt dat de reacties begonnen na haar deelname aan de Bachelor. ”Toen ik werd gevraagd om mee te doen aan de Bachelor, dacht ik: spannend, dit is een nieuw avontuur dat volledig buiten mijn comfort zone ligt,” schreef ze op haar Instagram. ”Door mijn deelname aan De Bachelor kreeg ik opeens te maken met cyberbullying. Ik werd neergezet als een actrice die beroemd wilde worden,” vertelde ze aan Grazia. ”Vooraf had ik nog gevraagd of ze de voice-over: ‘Dit is Julia en zij wil beroemd worden’, weg wilden halen omdat het niet waar is. Maar dat gebeurde niet. Het resultaat was dat ik werd bedolven onder haatreacties.”
Op Instagram ging ze er nog wat dieper op in. ”De hele tijd ben ik mezelf geweest en daar ben ik ook trots op,” schreef ze. ”Voor maandenlang heb ik dagelijks tientallen DM’s ontvangen. Ik denk dat 90% hiervan vrouw is geweest waaronder heel veel moeders. De berichten gingen grotendeels over hoe nep en niet oprecht ik ben, dat ik een vreselijk mens ben, ik mee zou doen voor de fame, ik zeker geen liefde verdien: het licht werd mij niet gegund. Niet alleen in mijn dm, ook zag ik hoe misselijkmakend mensen over mij berichtten. Mensen die mij persoonlijk niet kennen.”
Cyberbullying
Sinds social media zo toegankelijk is geworden in het dagelijks leven, is cyberbullying veel makkelijker geworden. Het is dan ook een veelvoorkomend probleem, waar veel mensen last van hebben. ”Als je niet stevig in je schoenen staat en berichten ontvangt dat je lelijk of niet goed genoeg bent, dan kan dat een bestaande onzekerheid triggeren,” vertelde Julia erover. ”Ik heb mezelf met (veel) hulp van mijn naasten overeind kunnen houden. Ook de lieve, waardevolle en positieve berichten die ik heb gekregen hebben flink tegengewicht kunnen geven,” schreef ze op Instagram. ”Hoe denken jullie bij te dragen aan de onzekerheid die al speelt bij de jongere generatie? Met de oplopende aantallen van depressies en zelfmoorden. Je weet niet waar je iemand toe kan triggeren. Dus denk alsjeblieft na voordat je iets schrijft/post.” Een duidelijke boodschap, aldus onze Miss Nederland.
Slachtoffer van cyberbullying?
Heb jij nou ook te maken met cyberpesten? Weet dan ten eerste dat het nooit aan jou ligt. Het zegt álles over de persoon die het doet, en niks over het slachtoffer. Daarbij kun je, voor je eigen gemoedsrust, diegene op alle platformen blokkeren. Ook helpt het heel erg voor je mentale staat om er met mensen over te praten. Je kunt met onderstaande mensen en instanties zoeken voor hulp:
Bel: 0800-0432 (14:00 – 21:00)
Chatten met een vrijwilliger (11:00 – 21:00)
Forum om mee te praten met anderen
Bel: 078 – 6312300 (woensdag 19:00 – 22:00)
Chat met een chatcoach (15:00 – 17:00, 19:00 – 22:00)
E-mail volledig anoniem, zij zien je e-mailadres niet (24 uur per dag)
Mocht je kampen met suïcidale gedachten, kun je terecht bij 113 Zelfmoordpreventie, ook als het niet met (online) pesten te maken heeft. 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar.
Bel: 0800-0113
Chat met een werknemer
Bij al deze stichtingen kun je volledig anoniem terecht. Wanneer er naar je naam wordt gevraagd, mag je er uiteraard eentje verzinnen. Ze zullen verder nooit om persoonlijke gegevens vragen. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp!