Lifestyle

Zo hoog is de gemiddelde studieschuld

Veel studenten waren het er niet mee eens dat in 2015 de basisbeurs werd vervangen door het leenstelsel. De studieschulden stegen enorm, omdat studenten vanaf toen veel meer moesten lenen. Wij hebben uitgezocht hoe hoog de gemiddelde studieschuld in Nederland is.

Dit is de gemiddelde studieschuld van Nederlandse studenten

Als je begon met studeren tussen 2015 en 2017, was je in 2018 zeker niet blij. Jij viel dan net buiten de nieuwe regel die in 2018 naar buiten werd gebracht. Studenten die begonnen waren in 2018/2019 hoefde in hun eerste schooljaar maar de helft van het studiegeld te betalen. Maar hoe zit het dan met de gemiddelde studieschuld van de huidige generatie studenten?

Lees ook: Twintiger? Dan is dit herkenbaar voor jou

Studenten lenen meer

Hoe hoog je studieschuld is heeft met een aantal dingen te maken. Als je als student thuis woont en met een studenten ov (gratis) reist, heb je veel minder uitgaven dan als je op kamers woont. Op die manier is de kans dus groot dat je een stuk minder hoeft te lenen als je thuis blijft wonen tijdens je studie dan wanneer je op jezelf gaat wonen. Sommige studenten móéten wel op kamers, omdat de afstand niet elke dag te reizen valt en sommige mensen vinden het gewoon heel erg leuk om in de stad te gaan wonen tijdens hun studie!

Studenten lenen tegenwoordig meer en sneller dan eerst. Dat komt omdat in 2015 het leenstelsel werd geïntroduceerd en dit ging gepaard met de afschaffing van de basisbeurs. Studenten kregen dus niet meer een bepaald bedrag per maand vanuit de overheid, maar moesten hun studie zelf zien te bekostigen.

Gemiddelde studieschuld in Nederland

Studenten die vallen in het oude stelsel, waar een basisbeurs werd uitgereikt, hebben een lagere studieschuld dan de nieuwe generatie. Mensen die geboren zijn in 1994, hadden op 18-jarige leeftijd een studieschuld van 1.500 euro. Dit steeg al snel naar 4,1 duizend euro. De generatie die geboren is in 1998 en dus te maken heeft met het leenstelsel, hebben gemiddeld een studieschuld van 2.500 euro op 18-jarige leeftijd. Dit is gestegen naar zo’n 8.000 euro in twee jaar tijd. Wow.

Het CBS laat weten dat de gemiddelde studieschuld in 2015 op zo’n 12.400 euro lag. Dit gemiddelde is nog meer gestegen naar 13.700 euro in 2019. De leningen van studenten worden steeds hoger, dus de druk om een extra baan te nemen neemt daarom ook weer toe.

Lees ook: Ga je binnenkort uit huis? Dan moet je aan deze dingen denken

Heb jij je opleiding afgerond? Dan is het goed om hard aan de bak te gaan! Zet jezelf goed neer en zorg voor een goed CV. Zo zal jij vroeg of laat je droombaan vinden, en ben je zo van die schulden af!