Direct naar content
Food

Goodness: 5 Kersttoetjes om je vingers bij af te likken

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Goodness: 5 Kersttoetjes om je vingers bij af te likken
Afbeelding: Instagram


We hebben je de afgelopen weken al een paar goede kerstvoorgerechten en kersthoofdgerechten geserveerd. Maar een toetje mag natuurlijk ook niet ontbreken bij een kerstdiner. We houden er rekening mee dat je niet zo veel tijd meer hebt, dus we houden het (een beetje) simpel. Dus past er nog iets bij na al dat heerlijke eten? Dan zijn dit vijf kersttoetjes om je vingers bij af te likken. Merry Christmas!

1. Citroentoetje met limoncello 

Ingrediënten (4 personen)

  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 70 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 100 gram cantuccini koekjes
  • 3 á 4 eetlepels Limoncello

Bereiding:

Stap 1: pak een kom en een mixer. Mix de slagroom samen met de suiker stijf. Was één van de citroenen af onder de kraan en droog hem af. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan de slagroom. Schep de mascarpone erbij en mix het tot een romig beslag.

Stap 2: Hak de cantuccini koekjes in grove stukjes. Pak er vier glaasjes en verdeel ½ van de koekjes over de bodem. Giet een klein beetje Limoncello over de koekjes en voeg daarna een laagje van het romige mengsel toe. Herhaal deze stappen nog een keer en eindig met het romige mengsel. Maak het geheel af met een schijfje citroen. So freshh!


2. Vanilleijs met meringue en bosvruchten 

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 grote bollen vanilleslagroomijs
  • 400 g blauwe bessen
  • 4 kant en klare meringues
  • 200 g frambozen
  • 1 reep pure chocolade

Bereiding:

Stap 1: haal het ijs uit de vriezer. Pak een koekepan en zet het vuur aan. Kook de blauwe bessen twee minuten met een scheutje water. Ze zijn klaar als de bessen openbarsten en zacht worden. Zet het vuur uit en laat even rusten. 

Stap 2: verkruimel de meringues en verdeel ze over vier glazen of kommetjes. Doe nu een paar frambozen in het glaasje en daarna de bollen ijs. Schep de warme bessen met sap in de glazen en top het geheel af met geschaafde chocolade. Smaakexplosie gegarandeert!


3. Affogato met walnoten 

Ingrediënten (4 personen)

  • 50 g pure chocolade (70%)
  • 20 g boter
  • 50 g ongezouten halve walnoten
  • 4 grote bollen vanilleroomijs
  • 4 grote shots espresso

Bereiding:

Stap 1: Zet een middelgrote pan met water op het vuur. Pak een hittebestendige kom en leg hier de chocolade en boter in met een beetje (zee)zout. Blijf goed roeren tot de chocolade gesmolten is. Zet je het vuur uit en zet de kom opzij. 

Stap 2: Pak 4 theekopjes en verdeel de bollen ijs. Verkruimel de walnoten en verdeel over de kopjes. Giet nu een shot hete espresso in elk kopje. Top het geheel af met de gesmolten chocolade en een walnoot in het ijs. YUM!


4. Makkelijke parfait met frambozen en pistachenoten

Ingrediënten (8 personen)

  • 375 g diepvries frambozen (70%)
  • 3 el water
  • 2 el suiker
  • 50 g suiker (voor de parfait)
  • 8 parijse wafels 
  • 480 ml slagroom
  • Een handje pistachenoten

Bereiding:

Stap 1: Leg de frambozen in een bakje met 50 gram suiker en 3 eetlepels water. Hou een paar frambozen over voor de garnering. Laat dit tien tot vijftien minuten staan. Klop in die tijd de slagroom met de rest van de suiker op tot het net niet stijf is. Als de slagroom klaar is prak je de frambozen fijn. Doe dit samen met het sap dat is vrijgekomen.

Stap 2: Doe de helft van het frambozenmengsel bij de slagroom. Meng voorzichtig met een spatel. Je hoeft echt maar een keer of twee te roeren. Voeg de overgebleven frambozen toe en roer nog eens. Schep de frambozenparfait in 8 glaasjes. Top het af met de overgebleven geprakte frambozen. Bestrooi met wat pistachenootjes en zet een koekje rechtop in het glaasje. Enjoy!


5. Tiramisu met bitterkoekjes

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker
  • 150 g bitterkoekjes 
  • 1 el cacao
  • 480 ml slagroom
  • 50 ml espresso
  • 1 tl kaneel

Bereiding:

Stap 1: Hak de bitterkoekjes in stukjes. Zet een kopje espresso en laat even afkoelen. Meng daarna de stukjes koek door de espresso heen en laat dit even rusten. Terwijl je wacht klop je de slagroom op samen met de poedersuiker. Meng daarna de mascarpone en kaneel er doorheen. Dit hoeft niet lang.

Stap 2: Nu kun je de laagjes gaan maken. Doe eerst een laag met bitterkoekjes, daarna een laagje van het slagroom mengsel. Eindig met een laagje slagroom mengsel en strooi wat cacaopoeder over de tiramisu. Dit kan je goed doen met zeefje. 

Fijne feestdagen girl!

Lees ook:

Proeven: deze heerlijke lavacakejes met Baileys van de ALDI

OMG: Zo maak jij de beste cinnamon rolls voor kerst!