Een stralende huid is iets waar elke vrouw naar verlangt, maar puistjes, mee-eters of rode wangen zitten dat toch vaak in de weg. Vandaag leggen wij jou uit wat je kan doen tegen mee-eters en hoe je ze verwijdert.
Wat zijn mee-eters?
Voor we de mee-eters kunnen behandelen is het belangrijk om te weten hoe mee-eters ontstaan. Mee-eters ontstaan door verstoppingen in je poriën. Poriën zijn kleine gaatjes in je huid. Door deze gaatjes kan de huid ademen maar het zijn ook de uitgangen voor bijvoorbeeld zweet, talg, bacterien en huidcellen. Af en toe ontstaat er een ophoping van talg en bacterien in de poriën en dit vormt een wit of zwart puntje op de huid. Dat puntje noemen we een mee-eter of een comedonen.
Je kunt een mee-eter verdelen in twee categorieën: open comedonen en gesloten comedonen. Een gesloten comedonen is zwart en dat komt omdat de opening van de porie wijd is en hierdoor sneller wordt blootgesteld aan licht en zuurstof. Hierdoor gaat het topje oxideren (met zuurstof verbinden) en kleurt het talg zwart. Een open comedonen heeft een nauwere opening en reageert dus minder snel op zuurstof. Deze comedonen kun je herkennen aan het witte puntje en lijkt op een gerstekorrel.
Waar vind je mee-eters?
Mee-eters kunnen overal op de huid ontstaan. Maar de meest voorkomende plekken zitten in de T-zone van je gezicht. Hiermee bedoelen we de neus, het voorhoofd en de kin. Maar ook de haarlijn en je nek zijn plekken waar talg kan ophopen en dus mee-eters kunnen ontstaan.
Hoe voorkom je mee-eters?
We gaan je bijna vertellen hoe je mee-eters verwijdert, maar eerst moeten we nog weten hoe je voorkomt dat je mee-eters krijgt. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus knoop dit rijtje goed in je oren!
- Het allerbelangrijkste is dat je de huid schoonhoudt en de talgproductie in balans houdt. Dit doe je door dagelijks je gezicht te reinigen met een dieptereiniging. Maar let ook dan op, want te hard schrobben kan de huid beschadigden en juist mee-eters veroorzaken.
- Verwijder voor het slapen gaan altijd je make-up.
- Het ligt natuurlijk aan je huidtype, maar gebruik geen vette crèmes die je poriën verstoppen
- Voeding heeft erg veel invloed op de huid. Vet eten wakkert de talgproductie aan, dus zorg dus dat je genoeg vitaminnen en vezels binnenkrijgt. Je mee-eters verwijderen is dan een piece of cake.
Het verwijderen van mee-eters
En dan komen we nu aan bij hetgeen wat jij wilt weten: hoe verwijder je mee-eters? Het allerbelangrijkste is: niet knijpen! We snappen dat je de neiging hebt om eraan te plukken of eroverheen te schrapen met je nagels maar dit is juist wat je absoluut niet moet doen. Het kan littekens veroorzaken en omdat de huid in je gezicht dun is, zal dit (bijna) niet herstellen. Maar wat kan je dan wel doen wanneer mee-eters verwijderen prioriteit heeft? We got you.
- Voor de neus bestaan er neusstrips. Dermatologen raden dit niet aan, omdat het je huid kan beschadigen als je het te vaak doet. Pas daar dus mee op!
- Het exfoliëren van je huid. Een exfoliant is de veiligste manier om mee-eters te verwijderen. Een exfoliant is een product dat dode huidcellen verwijderd, waardoor nieuwe huidcellen de kans krijgen om te groeien. De huid gaat meer stralen, maar het allerbelangrijkste: het voorkomt en behandelt verstoppingen in de poriën. Je hebt exfoliant in de vorm van een peeling, scrub en gel.
- Heb je een mee-eter op een moeilijk bereikbare plek? Dan kan de comedonen lepel goed van pas komen. Hiermee druk je zonder het beschadigen van de huid de comedonen uit. Zorg wel dat je van tevoren de huid schoon hebt gemaakt en hebt laten weken.
- Als laatste optie is er nog de schoonheidsspecialist. Zij weten alles af van comedonen en huidtypes en weten dus wel hoe ze het beste mee-eters moeten verwijderen.
Producten voor mee-eters verwijderen
Lees ook:
Dit is wat je juist wel en niet moet doen bij een onderhuidse puist
8 manieren om je puisten (zo snel mogelijk) te laten verdwijnen
Auch: wat doe je tegen een puistje aan de binnenkant van je neus?