Resting bish face? Volgens onderzoek ben je dan beter in communiceren

Iedereen heeft een andere gezichtsuitdrukking. Dat is maar beter, want anders wordt het allemaal zo saai! Wel is een gezichtsuitdrukking heel belangrijk bij het communiceren. Je start veel sneller een gesprek met iemand die een vriendelijk gezicht heeft, dan met iemand die een resting bish face heeft, toch? Maar met een resting bish face kan je juist beter communiceren. Dit is waarom!
De waarde van jouw gezichtsuitdrukking
Gezichtsuitdrukkingen spelen een cruciale rol in hoe we communiceren. Ze geven ons een inzicht in de emoties van anderen en helpen ons inlevingsvermogen te ontwikkelen, waardoor we soms zelfs met iemand mee kunnen voelen. Je gezichtsuitdrukkingen kunnen bovendien aangeven of je openstaat voor een gesprek, bijvoorbeeld door oogcontact te maken. Ze hebben zelfs invloed op hoe we iemand beoordelen: hoe vertrouwenswaardig en oprecht diegene lijkt, blijkt uit onderzoek.
Het is niet zo negatief als je denkt!
Het hebben van een “resting bish face” (RBF) is niet per se iets negatiefs. Sterker nog, uit onderzoek van filosoof René Paulson blijkt dat het zelfs een voordeel kan zijn! Mensen met een RBF zijn zich vaak bewuster van hun gezichtsuitdrukking en hoe deze overkomt. “Vrouwen die merken dat anderen vaak negativiteit koppelen aan hun niet-lachende gezicht, moeten leren om sneller te communiceren,” schrijft René. Dat betekent dat het hebben van een RBF je juist kan helpen om beter te leren communiceren.
Zo werkt een resting bish face
Vergelijk het met iets wat je niet goed kunt of niet leuk vindt. Bijvoorbeeld, als je niet zo sportief bent, kan het een hele uitdaging zijn om naar de sportschool te gaan. Of als je niet zo goed met kinderen omgaat, voelt het misschien ongemakkelijk om op je buurkindjes te passen. Het is een kwestie van moeite doen, omdat het niet je sterkste punt is.
Dit geldt ook voor een RBF. Mensen met een RBF moeten extra aandacht besteden aan hun gezichtsuitdrukking om goed over te komen. Maar zoals met alles, hoe meer je oefent, hoe meer het vanzelfsprekend wordt. Als je je ervan bewust bent, kun je je gezichtsuitdrukking afstemmen en komt communicatie op een meer natuurlijke manier.
En als laatste, een mooie gedachte om mee af te sluiten: It’s not about how you look, but how you make others feel!