Hier moet je op letten bij het kopen van parfum
Het aanbod in de parfumerie is gigantisch, maar je neus kan geen honderden, parfums tegelijkertijd ruiken.Verdiep je dus in de ingrediënten die telkens bij je in de smaak vallen. Neem ook de tijd bij het kopen van een parfum. Je hoeft het niet te overhaasten.
Het belangrijkste bij het kopen van een parfum is dat deze bij je persoonlijkheid past. Ben je bijvoorbeeld een bad bitch, verlegen of meer een girly type? Als je je parfum hierop aanpast zal het je karakter alleen maar complimenteren en dat is precies de bedoeling. Houd hierbij ook rekening met je lichaamsgeur. Een parfum kan bij de een ontzettend lekker ruiken en bij de ander niet erg plezant zijn. Test het dus altijd eerst op je huid, liever niet op een testpapiertje. Op je pols of achter je oren. Test maximaal vijf parfums per keer en doe je ogen dicht om je extra te concentreren op de geur. Hierna ruik je het verschil niet meer. Is it that time of the month, want ook tijdens je period kan een geur anders ruiken.
Na al dat snuiven aan verschillende luchtjes zit je neus bomvol verschillende sterke geuren en heb je geen flauw idee meer welke het lekkerste is. Kies er daarom voor om wat verschillende parfums uit te proberen op je gemak. Koop je drie favorieten in 30 ml, deze zijn niet heel prijzig en zo kun je op je gemak testen welke het lekkerst ruikt en hoe je omgeving erop reageert. Natuurlijk kun je ook een tester vragen bij de drogist en die opspuiten.
Wij raden aan om drie parfums in totaal mee naar huis te nemen, want wanneer je vijf dagen achter elkaar dezelfde parfum gebruikt ben je er zo gewend aan dat je het niet meer ruikt. Dan is het tijd om de andere parfum op te spuiten. Ook kun je dan je parfum afstemmen op de gelegenheid of je bui.
Parfum bestaat uit geurbestanden. Dit noemen we noten. Er bestaan wel dertig verschillende noten. Je kunt verschillende noten in een parfum stoppen. Traditionele parfums bestaan uit drie verschillende topnoten, hartnoten en basisnoten. De topnoten vervliegen het snelst, dan volgen de hartnoten en als langst blijft hangen de basisnoten. Het lastige aan de noten is dat je de hartnoten pas na tien minuten ruikt, de topnoten ruik je meteen en de basisnoten na tien minuten tot een halfuur. Dat kan je dus om de tuin leiden. Het kan zijn dat je de topnoot heerlijk vindt, maar de basisnoot niet en dat zul je niet meteen merken.
Er zijn verschillende typende soorten parfum. Het type zegt iets over het percentage geurbestanddelen waaruit een parfum bestaat. Hoe meer geurstoffen, hoe hoger het percentage geurbestanddelen en hoe sterker de geur. Er zijn vijf type parfums te onderscheiden:
– Parfum/-extract (geurbestanddelen: 20 – 40%)
– Eau de parfum (geurbestanddelen: 10 – 20%)
– Eau de Toilette (geurbestanddelen: 5 – 10%)
– Eau de cologne (geurbestandelen: 2 – 3 %)
– Aftershave (voor mannen) (geurbestanddelen: 2 – 4%)
We willen na het kopen van de parfum er natuurlijk lang van genieten. Meestal kun je er een jaar van genieten, best lang dus, maar dan is het wel belangrijk dat je deze bewaartips goed opvolgt.
– Bewaar het parfum op een donkere plek.
– Sluit na gebruik het parfum goed, anders verdampt de parfum.
– Bewaar je geurtje altijd op een koele plek.