5x de lekkerste bananenbrood recepten

Dit is vast herkenbaar voor veel mensen, een fruitschaal met bananen die nét iets te lang zijn blijven liggen. Om ze dan nog uit het vuistje te eten is niet zo lekker, maar wanneer ze overrijp zijn kan je er juist zoveel lekkere dingen mee maken! Wat dacht je van bananenbrood? De standaard variant kennen we ondertussen wel, maar denk eens aan bananenbrood met koffie, of een bananenbroodtaart. Yum…
Bananenbrood recepten
1. Bananenbrood met koffie en chocolade
♥ Wat heb je nodig?
1 kopje
4 rijpe bananen (hou er een apart als decoratie)
100 gr pure chocolade in stukjes (houd ongeveer 1/3 van de reep apart voor de topping)
100 gr havermeel
100 gr amandelmeel
50 gr dadels
2 eieren
1 tl bakpoeder
snuf zout
cakevorm bekleed met bakpapier
♥ Aan het werk
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de dadels samen met de bananen in een keukenmachine tot een glad mengsel. Klop de eieren samen met het zout tot een luchtig mengsel. Mix het bananenmengsel met het eimengsel. Voeg hieraan de koffie en amandelmeel en havermeel toe en meng nog even goed. Voeg nu de stukjes chocolade en bakpoeder toe en roer je bananenbroodmengsel nog even door.
Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel erin. Snijd een banaan in plakjes (of overdwars) en verdeel de plakjes over de bovenkant van je bananenbrood. Bak het bananenbrood in zo’n 40-45 minuten af. Het bananenbrood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon weer uitkomt.
Laat het bananenbrood even goed afkoelen voordat je de gesmolten chocolade erover giet!
2. Bananenbroodtaartje
♥ Wat heb je nodig?
Voor de taart:
200 gram blauwe bessen
150 gram havermout
3 bananen
2 eieren
100 ml amandelmelk
1 tl kaneel
1 tl bakpoeder
1 tl vanille aroma
een snufje zout
Voor de topping:
100 gram blauwe bessen
250 gram magere kwark
1 tl vanille aroma
1 tl honing
♥ Aan het werk
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix alle ingrediënten voor de basis, behalve de blauwe bessen, in de blender. Giet het beslag in een beslagkom en roer de blauwe bessen er doorheen (als je diepvries-fruit gebruikt roer dan niet teveel, anders wordt het beslag blauw). Bekleed een springvorm met bakpapier of vet hem in. Giet het beslag in de springvorm en bak de taart 40 minuten in het midden van de oven. Laat de taart eerst even afkoelen voor je aan de slag gaat met de topping. Roer voor de topping de kwark, vanille en honing door elkaar en smeer hem uit over de taart. Top hem met blauwe bessen en de taart is klaar. Je kan de taart afgedekt in de koelkast bewaren.
3. Bananenbrood met frambozen en maanzaad
♥ Wat heb je nodig?
4 rijpe bananen
2 eieren
50 gr Medjool dadels
1 tl bakpoeder
100 gr witte amandelen
100 gr havermeel
200 gr frambozen
4 el maanzaad
snuf zout
cakeblik
bakpapier
♥ Aan het werk
Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de dadels samen met de bananen en de eieren in je keukenmachine tot een glad mengsel. Maal de havermout en amandelen tot meel en voeg hieraan het maanzaad, een snuf zout en het bakpoeder toe. Giet het natte bananen mengsel bij het droge mengsel en meng dit goed door elkaar. Voeg nu de frambozen toe. Gebruik je frambozen uit de diepvries? Laat ze dan eerst even ontdooien en goed uitlekken. Roer dan je bananenbroodmengsel voorzichtig nog even door. Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het mengsel erin.
Bak je bananenbrood in zo’n 40-45 minuten af. Het bananenbrood is klaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon weer uitkomt. Laat het bananenbrood even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt!
4. Bananenbrood cheesecake
♥ Wat heb je nodig?
120 gr boter
2 bananen
150 gr bloem
2 tl kaneel
1 tl bakpoeder
170 gr suiker
3 eieren
1 vanillestokje
250 gr roomkaas
♥ Aan het werk
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Smelt 80 gram van de boter in een pannetje. Prak ondertussen de bananen. Doe de gesmolten boter, banaan, bloem, kaneel, bakpoeder, 130 gram van de suiker en 2 eieren in een mengkom en mix dit door elkaar. Zet het cakebeslag even weg.
Klop voor het cheesecakebeslag de overige boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg vervolgens het overige ei toe en klop dit weer door. Snijd het vanille stokje doormidden en haal het merg eruit. Voeg de vanille samen met de roomkaas toe aan het botermengsel en meng door elkaar. Schep tweederde van het bananenbroodbeslag in het cakeblik.
Schep de helft van het cheesecakebeslag op het bananenbroodbeslag. Doe de rest van het bananenbroodbeslag in het cakeblik maar bedek hier niet alles mee. Schenk tot slot de rest van het cheesecakebeslag in het cakeblik en spreid dit volledig uit over de springvorm. Zet de cake voor 75 minuten in de oven. Haal de cake uit de oven en laat hem eerst volledig afkoelen voordat je hem voor 2 uur in de koelkast laat opstijven. Als dat niet genieten wordt…
5. Carrotcake bananenbrood
♥ Wat heb je nodig?
200 gr zonnebloemolie
100 gr fijne kristalsuiker
3 eieren
1 rijpe banaan, fijngeprakt
75 gr fijngeraspte wortel
Klein handje walnoten, grof gehakt
2 el geraspte kokos
1 tl kaneelpoeder
250 gr bloem
2/3 tl bakpoeder
Snuf zout
Roomkaasglazuur
200 gr Philadelphia roomkaas
50 g poedersuiker
Kneepje honing
♥ Aan het werk
Verwarm de oven op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter of olie. Klop de olie en suiker met de handmixer door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en klop luchtig. Spatel de banaan, wortel, walnoten, kokos (houd wat walnoten en kokos achter voor garnering) en kaneelpoeder door het beslag. Roer in een kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar. Zeef de bloem boven het beslag en spatel er doorheen. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Bak 40 minuten in het midden van de oven. Haal uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal uit de bakvorm en leg de taart op een rooster om verder af te koelen. Klop de roomkaas met de poedersuiker en honing luchtig en glad. Smeer dit over de bovenkant van de taart en bestrooi met de achtergehouden walnoten en kokos. Snijd in puntjes en enjoy!
Bron: Keukenliefde.nl, Bonappetit.com, Chickslovefood.com | Beeld: iStock