Elke dag kijk je urenlang naar blauw licht. Huh? Ja, echt. Je mobieltje, laptop en televisie: allemaal stralen ze blauw licht uit. Uit onderzoek van het RIVM blijkt nu dat deze langdurige blootstelling aan blauw licht negatieve gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Het is dus erg belangrijk om je ogen te beschermen tegen dit soort licht. Benieuwd waarom en hoe? Lees dan snel verder.
Blauw licht heeft een hoog energieniveau
Uit onderzoek is dus gebleken dat te lange blootstelling aan blauw licht slecht voor je is. Maar wat is blauw licht nou eigenlijk? Blauw licht is een bepaald soort licht die samen met andere lichten het daglicht vormt. De grootste natuurlijke bron van blauw licht is de zon, vandaar dat de lucht ook blauw lijkt. Dit natuurlijke blauwe licht van de zon hebben we nodig om ons fit te voelen, maar het onnatuurlijke blauwe licht van beeldschermen en LEDverlichting heeft juist tegenovergestelde gevolgen. Blauw licht heeft namelijk een kortere golflengte dan andere kleuren en dit betekent dat het doordringend vermogen erg groot is. Even in simpele taal: blauw licht is helder, heeft een hoog energieniveau en dringt tot ver in je oog door. Als je daar langdurig naar kijkt, heeft het negatieve gevolgen voor je gezondheid.
Negatieve gevolgen van blauw licht
1. Slaaptekort
Blauw licht geeft jouw hersenen een seintje dat je nog helemaal niet moe bent. Deze kleur licht zorgt er namelijk voor dat de productie van het slaaphormoon melatonine wordt geremd. Overdag wil je dit, daarom is natuurlijk blauw licht ook goed voor je. s’ Avonds is dit echter een ander verhaal: als je lang naar blauw licht kijkt, heb je minder melatonine in je bloed en denkt je lichaam dat je voorlopig niet hoeft te slapen. 83% van de adolescenten slaapt hierdoor korter dan ze nodig hebben. Je telefoon minimaal een uur voor het slapen gaan wegleggen kan al helpen. Hier vind je nog meer tips om sneller in slaap te komen.
2. Digital Eye Fatigue
Digital Eye Fatigue is een type oogvermoeidheid die alles te maken heeft met het blauwe licht van beeldschermen. De symptomen die bij het Digital Eye Fatigue komen kijken zijn: droge ogen, moeite om te focussen, hoofdpijn, pijnlijke of geïrriteerde ogen, ogen die langzaam focussen, overmatig tranen, wazig of dubbel zien, gevoelig zijn voor licht, vermoeidheid en pijn in je rug, nek of schouders. Gelukkig heeft dit type oogvermoeidheid geen ernstige of langdurige gevolgen, maar fijn is het niet.
3. Netvliesveroudering
Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatige blootstelling aan blauw licht netvliesveroudering als gevolg kan hebben. Bij netvliesveroudering valt de macula, het centrale deel van je netvlies, uit. De macula zorgt er juist voor dat we details kunnen zien en dus brengt uitval hiervan veel problemen met zich mee: ineens wazig of minder goed zien, het zien van een vlek in het midden van je zicht, een vervorming van je beeld en gekronkelde lijnen in plaats van rechte. Dit wil je niet!
Bescherm je ogen met een beeldschermbril
Goed nieuws: er zijn oplossingen om je ogen te beschermen tegen blauw licht! Zo is er de Amerikaanse 20/20/20 regel: kijk iedere 20 minuten, 20 seconden naar een punt 6 meter (20 feet) in de verte. Erg handig. Daarnaast kan je ook proberen je telefoon wat vaker weg te leggen. Hier lees je ideeën voor een offline-middagje. Kan jij echt niet zonder een beeldscherm? Een speciale bril met blauw licht filter biedt uitkomst. Deze brillen hebben een speciale Blue Light Filter die het blauwe licht neutraliseert en droge, branderige ogen voorkomt. Ook stopt hierdoor je melatonineproductie niet en kan jij dus weer lekker slapen. Deze handige beeldschermbrilletjes zijn overal te koop en erg betaalbaar. Draag je zelf al een bril? Dan kan je de blauwe filter erop laten zetten. Chill.
Bron: blog.pearle.nl, kruidvat.nl, rivm.nl, coopervision.nl, slaapinfo.nl, maculavereniging.nl | Beeld: iStock