Terwijl het tien jaar terug niet te bedenken was om af te spreken met iemand die je hebt ontmoet via het internet, is internetdating anno 2019 de normaalste zaak van de wereld. De dating-apps en websites zijn ontelbaar en zo is er voor ieder wat wils. Er bestaat bijna geen millennial die niet in haar of zijn leven een keer heeft lopen swipen. Internetdating is het helemaal. Het is natuurlijk ontzettend leuk om een vlam online te ontmoeten als er in je omgeving niks te beleven valt. Toch zitten er aan online daten een hoop gevaren. De term ‘catfish’ klinkt je daarom waarschijnlijk niet nieuw in de oren. Lees hier alles over de gevaren van online dating en internet relaties.
Catfish in het kort
Een catfish is iemand die zich online anders voordoet dan wie hij of zij daadwerkelijk is. Een catfish gebruikt foto’s van een ander en maakt een profiel aan op social media of datingsite onder een andere naam. Vaak heeft een catfish verkeerde bedoelingen met mensen waarmee ze in contact zijn, zoals het krijgen van foto’s en/of geld.
De gevaren van internetdaten
Wie weet chat jij al maanden met die ene leuke verschijning en krijg je vlinders in je buik als je naar je internetlover’s foto’s kijkt. Zelfs als jullie bellen klinkt zijn of haar stem ontzettend uitnodigend en als een zorgzaam iemand. Je denkt altijd: een catfish-actie? Dat overkomt mij niet. Herinner je altijd, vooral als je twijfelt aan de oprechtheid van jullie contact, dat je nooit 100% zeker bent wie diegene is achter het profiel. Wie weet is die hunk van 24 wel een man van eind vijftig, of die leuke meid een jongetje van vijftien. Een catfish hoeft helemaal geen volwassen persoon te zijn. Er zijn genoeg tieners die het ‘grappig’ vinden om mensen voor de gek te houden. Ben je benieuwd welke signalen er mogelijk op wijzen dat je met een catfish chat? Scrol dan snel verder.
Zo herken je een catfish
Een catfish heeft een aantal herkenbare vreemde trekjes. In de eerste instantie vallen die eigenaardigheden je wellicht al op, maar hij/zij aan de andere kant van het beeldscherm heeft daar altijd wel een excuus voor. Als je deze acht punten herkent, heb jij hoogstwaarschijnlijk te maken met een catfish.
#1. Een catfish loopt altijd te hard van stapel
#2. In real life afspreken lukt iedere keer niet, hij/zij heeft áltijd iets
#3. Videobellen? Hetzelfde verhaal; een catfish heeft altijd een excuus
#4. Een catfish heeft zero gemeenschappelijke vrienden
#5. De foto’s op het profiel van een catfish zijn vaak heel oud of vaag
#6. Een catfish bedenkt de mooiste verhalen die te mooi lijken om waar te zijn
#7. Zijn of haar verhalen zijn soms ietwat vreemd
#8. Hij/zij vraagt om geld om de meest bijzondere redenen
De gevolgen van een catfish
Naast het feit dat het gewoon superpijnlijk is om erachter te komen dat je al die tijd gevoelens voor een wildvreemde had en je je volledig voor de gek gehouden voelt, schaadt deze situatie ook enorm je vertrouwen. Iedere catfish heeft zijn of haar beweegredenen. Of diegene je heeft bedrogen, je zover heeft om gekregen om foto’s te sturen of je hebt weten te beroven van geld, iedere situatie heeft enorm invloed op je als mens. Schaam je vooral niet als je bent gecatfisht, want je bent écht niet de enige. Praat er met mensen in je omgeving over of zoek hulp als dat nodig is. Het is echt niet raar dat je je door deze gebeurtenis onzeker voelt. Gecatfisht worden is ook eigenlijk dikke vette pech hebben. Hopelijk ruik je de volgende keer bij de eerste ‘Hallo’ of je chatcontact een catfish is. Meteen rapporteren die loser.
Bron: teenvogue.com, littlethings.com | Beeld: iStock