Feestje hier, etentje daar en overmorgen óók nog die borrel. We hebben het maar druk met al die sociale plannen en ‘verplichtingen’. Soms heb je hier gewoon even helemaal geen zin in, maar toch voel je die druk om je gezicht even te laten zien. Want ja, je wil de volgende keer wel uitgenodigd worden! Maar is dat echt zo? Moet je overal bij zijn en leven als een people pleaser. Het antwoord is: nee. Een antwoord wat jij vast moeilijk uit je mond krijgt, maar wel vaker moet gaan zeggen.
Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de wereld lijkt. Je ontmoet in je leven zoveel mensen en je ‘vriendenkring’ blijft maar groeien. De uitnodigingen stromen binnen en ‘nee’ zeggen is ontzettend lastig, want je wil niet overkomen als een saaie doos en je wil al helemaal niet mensen teleurstellen. Je geeft geld uit dat je niet hebt, slaapt minder dan nodig is en je agenda overstroomt. Eindstand:
blut, slap en moe, zowel mentaal als fysiek. Waarom doen we dit onszelf toch aan?
Egoïstisch? Echt niet!Je hebt misschien heel snel het idee dat je mensen teleurstelt als je niet naar een feestje gaat. Je vrienden zijn er zeker ook heel goed in om het feestje de hemel in te prijzen, ”Dit kun je écht niet missen!”. En misschien val jij daar zelfs een beetje voor doordat je een beetje last hebt van
FOMO: the fear of missing out. Straks is het écht heel gaaf? Dat wil je niet missen. Als je merkt dat je mentaal en fysiek opraakt en je terwijl je werk moet verrichten je rust pakt, moet je aan de bel trekken. Nu is het tijd om
prioriteiten te stellen.
Hoe stel ik prioriteiten?
Het is belangrijk dat je voor jezelf een overzicht maakt van wekelijkse prioriteiten. De meest belangrijke zet je bovenaan. Als er een uitnodiging tussenkomt kijk je of je of je dit écht wil gaan doen, of je genoeg tijd overhoudt voor je prioriteiten en of het je geld waard is. Op deze manier houd je veel meer tijd over voor jezelf en dat is een super belangrijke tijd. Nu kun je doen wat je écht wilde gaan doen, in plaats van bijslapen in kostbare tijd.
Met deze vijf tips & tricks vind jij de balans
1. Kun je niet kiezen welke plannen je moet afwijzen? Probeer de ”Zou ik nú gaan?-methode”. Naar welke van de opties zou je direct gaan? Als je meteen moet kiezen ontdek je meteen waar je interesses het meest liggen.
2. Plan iedere week een vrije avond in om vooruit te plannen, máár ook te genieten van een uitgebreide maaltijd en een Netflix-serie. Dit geeft direct meer rust en overzicht voor de rest van de week.
3. Sla spontane plannen niet continu af. Als je alleen maar vooruit plant, krijg je het gevoel dat je hele leven is volgepland. Dat maakt het vooruitzicht veel zwaarder, omdat je alles nog moet doen. Wanneer je af en toe een uitje in de opkomende week aanneemt geeft dat juist het gevoel van balans, doordat je die plannen weer snel kunt afvinken.
4. Zeg niet direct ‘ja’ uit angst niet geaccepteerd te worden. Als je mensen hoop geeft dat je eventueel komt, dan houden zij zich daar aan vast. Als je meteen zegt dat je niet weet of dit gaat lukken en nog in je agenda moet kijken dan verwachten ze direct minder van je. Wanneer je uiteindelijk toch wel kunt, maak je ze alleen maar blijer. Maar neem vooral de tijd om rustig te kijken of je daadwerkelijk kunt.
5. Wat hierboven al een beetje gezegd wordt, is vooral: wees eerlijk. Het is niet onmenselijk om mensen af en toe teleur te stellen. Je vrienden begrijpen je afwijzing ook beter als je uitlegt waarom je niet wil gaan. Me-time is net zo belangrijk als tijd met je vrienden en misschien zelfs belangrijker. Als het voor jou alleen te veel wordt, kun je ook je sociale plannen niet aan.
Makkelijker nee zeggen is niet iets dat binnen een vingerknip in je systeem zit. Hopelijk kun je met deze vijf tips de balans vinden tussen je me-time en sociale plannen en word je veel meer zen. Hier is niks egoïstisch aan, denk aan jezelf girl.
Bron: cosmopolitain.com/uk, brit.co | Beeld: iStock