We verzekeren onze telefoon en onze auto… Heb je ooit gedacht om je boeken te verzekeren? Nee? Boeken zijn onderdeel van de inboedel. Met een dekkende inboedelverzekering wordt dan ook de nieuwwaarde vergoed bij schade. Uiteraard verwacht de verzekeraar dat je netjes omgaat met je prachtige collectie ;-). We laten onze boeken het liefst shinen in een mooie kast, dus bewaar ze dus niet in een kartonnen doos in de kelder of schuur waar de boeken beschadigd kunnen raken door vocht of water.
Ben je een verzamelaar en heb je bijzondere exemplaren in je boekenkast? Laat dan je verzameling taxeren! Wie weet hoeveel prachtige boeken jij in je bezit hebt… Er zijn veel verzekeraars waar jij jouw collectie tegen de taxatiewaarde kunt verzekeren. Je moet alleen het taxatierapport wel om de zoveel jaar even opnieuw laten uitvoeren.
Wist je dat er heel veel boeken zijn die vanwege de historische waarde of beperkte oplage veel geld waard zijn (en die niemand waarschijnlijk in z’n boekenkast heeft staan)!? Hoe cool is dat! Hierbij een klein lesje geschiedenis over een paar boeken die nu héél veel waard zijn. Wie weet staat er ook een verborgen pareltje in jouw boekenkast… ;-)
Dit is het bekendste wetenschappelijke notitieboek van Leonardo Da Vinci. Hierin staan met de hand geschreven analyses en theorieën van de bekende wetenschapper, zoals de beweging van het water. In de 18e eeuw werd dit manuscript voor het eerst gekocht door de latere graaf van Leicester, Thomas Coke. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het manuscript doorverkocht aan kunstverzamelaar Armand Hammer, om vervolgens in handen te komen van miljardair Bill Gates. Hij betaalde er bijna 30(!) miljoen euro voor. Wow! Daarmee is het tot nu toe het duurste boek ooit. Al is het eigenlijk geen boek, maar ‘slechts’ een verslag van Leonardo’s gedachten en waarnemingen.
Magna Carta
Het bekende boek Magna Carta ook geen koopje! Dit boek is ruim twintig miljoen waard en werd ooit opgesteld door de aartsbisschop van Canterbury. Hierin staan de vrijheden en rechtspraak die in 1215 werd ondertekend door de Engelse koning Jan zonder Land. Hierdoor werd vrede gesloten tussen de koning en een aantal opstandige baronnen. In 2007 werd een origineel exemplaar voor zo’n twintig miljoen euro verkocht tijdens een veiling. De koper werd niet bekendgemaakt maar het zou gaan om miljardair David Rubenstein. Dat is een flink bedrag!
Wist je dat de Gutenbergbijbel het eerste boek is dat in Europa met een drukpers tot stand kwam? Wauw… Er waren ooit zo’n 180 exemplaren in omloop, maar daar zijn er vandaag de dag nog minder dan 50 van over en nog maar 30 in goede staat. Eind jaren 80 werd tijdens een veiling 4,6 miljoen euro betaald voor een van de exemplaren.
Niet álle dure boeken zijn oud. De Vertelsels van Baker de Bard geschreven door een schrijver die we allemaal kennen, J.K. Rowling, bracht tijdens een veiling 3,6 miljoen euro op. Daarmee is het het duurste ‘moderne’ boek ooit. Hierbij gaat het wel om de exemplaren die Rowling met de hand schreef. Rowling schreef elk van de zeven exemplaren en illustreerde deze met de hand. Dat moet een tof exemplaar zijn! De boeken zijn gebonden in bruin leer en versierd met maansteen en zilver. Van de zeven bestaande exemplaren gaf Rowling er zes weg aan vrienden. Naar de Vertelsels van Baker de Bard wordt meerdere malen verwezen naar Harry Potter en de Relieken van de Dood.
Het duurste boek dat ooit in Nederland werd uitgegeven, verscheen vorig jaar en kost bijna €50.000. Raad jij welk boek het is? Het gaat om het koffietafelboek Het Geheim van de Meester kent een oplage van slechts één exemplaar die werd samengesteld door auteur Mark Zegeling en coauteur Marc Pos. In het boek zijn beroemde schilderijen van onder anderen Rembrandt, Frans Hals, Johannes Vermeer en Piet Mondriaan te vinden en deze worden via allerlei moderne technieken geanalyseerd op verborgen eigenschappen. Er bestaat gelukkig ook een doorsnee variant die je in de winkel koopt voor €35. Dat klinkt toch wat aantrekkelijker!
Helaas ladies, boeken met bovenstaande waarde heb je waarschijnlijk niet in huis. Maar dat betekent niet dat de inhoud van jouw boekenkast geen waarde heeft. De totale waarde kan namelijk wel hoog zijn! Kijk dan dus ook naar de waarde van jouw boeken bij het kiezen van een inboedelverzekering. Heb je een boekenkast vol? Dan is de kans groot dat je voor honderden euro’s op de plank hebt staan. Hou hier rekening mee bij het verzekeren van je spullen. Heb je veel boeken, maar staan deze op een e-reader en lees je dus vooral e-books? Dan hoef je je dus niet ‘druk’ te maken over het verzekeren van deze boeken.