Sta jij in de snackbar met keuzestress? Dat is voorbij, kies voor de frikandel. Want hey, een frikandelletje blijkt dus zo slecht nog niet. Onderzoekers hebben de ingrediëntenlijst namelijk even onder de loep genomen, en zo’n frikandel valt dus eigenlijk nog best wel mee. Een frikandel bestaat namelijk voor een groot deel uit prima ingrediënten. Laten we beginnen met de ‘goede’. Een frikandel bestaat voor een deel uit (het meest veelzijdige stukje vlees) kip, wat mager vlees is, dus prima. Daarnaast bevat het veel water, een magere variant op varkensvlees, antioxidanten die volgens het Voedingscentrum zelfs als zeer gezond wordt beschouwd en fosfaten, wat goed is voor onze hersenen. Woehoe! Oké, een frikandel is natuurlijk niet opeens een nieuwe ‘superfood’. Door naar de ongezonde ingrediënten…
Natuurlijk blijft een frikandel fastfood en zitten er ook ongezonde ingrediënten in een frikandel. Een frituursnack is geen snack zonder vet, maar gelukkig bevat een frikandel 50% minder vet dan bijvoorbeeld een rookworst. Daarnaast zit er uiteraard zout in een frikandel, maar als je oppast met andere producten is er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Dan bevatten de meeste frikandellen een smaakversterker, maar dit kan eigenlijk helemaal niet zoveel kwaad. De saus die je het liefst bij een frikandel heet (I mean, hallo frikandel speciaal!) die maken onze favoriete snack een stuk ongezonder. Skip daarom dus de saus en eet gewoon lekker een frikandel.