Lifestyle

Studentenwoordenboek: 25 studentenvereniging woorden en wat ze betekenen

studentenwoorden-en-betekenis

Hertje? Natte tosti? Studenten lijken soms een compleet andere taal te spreken dan de gewone mens... Hierdoor is het lastig om studenten helemaal goed te begrijpen, en kun je dingen anders opvatten, dan studenten ze bedoelen. Hier leggen wij daarom 25 studentenvereniging woorden voor jullie uit, zodat jullie helemaal up-to-date zijn met de nieuwste studentenjargon!

Studentenjargon gids

Je hebt vast wel eens een student een woord horen zeggen, waar je eigenlijk geen idee van hebt wat het nu precies betekent. Of wat een compleet andere betekenis heeft, dan het normale woord. Het lijkt dan ook soms alsof studenten hun eigen taal hebben bedacht! Dit studentenjargon is moeilijk te begrijpen als je zelf geen lid bent bij een studentenvereniging, en kan dan ook tot misverstanden leiden. Als een kleine ‘studentengids’ hebben wij hier voor jullie 25 woorden die leden van studentenverenigingen gebruiken, met een kleine uitleg van de betekenissen!

1. Feut

De benaming voor diegene die lid willen worden, maar nog niet alle beproevingen hebben doorstaan om ook daadwerkelijk eerstejaars te zijn. Aspirant-lid.

2. GK

Afkorting voor gemeenschappelijke (woon)kamer in een studentenhuis. Ook wel bekend als geru, gemeenschappelijke ruimte.

3. Natte tosti

Een gladde jongen die lid is bij een vereniging, en een veel te groot ego heeft. Heeft ook vaak een mat.

4. Pilzen

Een andere benaming voor alcohol drinken.

5. Atten

Heel snel een biertje in één keer opdrinken. Vaak uit een plastic bekertje. Indien uit een bierflesje met riet, ook bekend als rietadt.

6. Bakken vouwen

Vergelijkbaar met atten, het kantelen van je glas en dan in één keer opdrinken.

7. BVO’tje

Afkorting voor biertje voor onderweg.

8. Thuisthuis

De benaming voor je ouderlijk huis. Niet je thuis – dat is natuurlijk in je studentenstad – maar je thuisthuis, waar je bent opgegroeid.

9. Dichtgetikt

Een lid bij een studentenvereniging die het alleen nog maar kan hebben over zijn studentenvereniging. Gebruikt ook bijna exclusief studentenjargon.

10. Buitenland

Studentenverenigingen in een andere stad dan jouw eigen studentenstad. Als je lid bent in Utrecht, is iemand die lid is in Amsterdam bijvoorbeeld buitenland.

11. Hert

De benaming voor een leuk meisje.

12. Kaasplankje

De benaming voor een groep van meiden.

13. Huisoudste (HO)

De oudste in het huis, gebaseerd op het jaar van lidmaatschap bij de studentenvereniging. Niet afhankelijk van leeftijd.

14. Huisjongste (HJ)

De jongste in het huis, gebaseerd op het jaar van lidmaatschap bij de studentenvereniging. Niet afhankelijk van leeftijd, ook wel huis sjaars genoemd.

15. Strepen

Een vol biertje – in een plastic beker – naar iemand toegooien, met de intentie om diegene te raken. Manier van ruziemaken of iemand op zijn plek zetten.

16. Mos

Een ongeschreven regel binnen de studentenvereniging.

17. Reünist

De benaming voor een oud-lid, iemand die lid is geweest bij de studentenvereniging en terugkomt voor bijvoorbeeld een oudledendag/reünistendag.

18. Uf

Meisje dat lid is in Utrecht.

19. Duft

Jongen die lid is in Delft

20. Brassen

Een ‘eregevecht’ tussen twee leden van dezelfde studentenvereniging, met regels die afhankelijk zijn van de stad waar je lid bent.

21. Almanak

Een jaarboek van de studentenvereniging. Bevat onder andere stukjes over alle leden, jaarclubs, disputen en commissies.

22. Politesse

Een woord dat geroepen wordt om iedereen stil te krijgen.

23. Soos

Afkorting voor sociëteit. Het gebouw van de studentenvereniging waar alle bijeenkomsten en feestjes worden gehouden.

24. UB

Afkorting voor universiteitsbibliotheek. De plek waar je alle leden kunt vinden tijdens tentamenweken.

25. VVV’tje

Afkorting voor vriend(in) van vroeger. Een jeugdvriend(in) die in dezelfde regio is opgegroeid.

Ben je met deze kleine gids helemaal ready voor het studentenleven… Maar weet je nog niet wat je nu precies wilt gaan studeren? Hier hebben wij wat handige tips voor als je nog écht geen idee hebt wat je wilt studeren.