Je kon op elkaars profiel reageren door een ‘krabbel’ te versturen. Denk aan berichtjes van je oma als: ‘Lieve kleindochter hoe gaat het met je?’ tot berichten naar je vrienden als: ‘Schat, ik hou zoveel van jou WJNMK (wil je nooit meer kwijt). De krabbels werden vaak versierd met allerlei bijzondere lettertypes en vaak ook veel glitters. Veel mensen gingen in hun eigen reacties neerzetten ‘ik verwijder al mijn krabbels, alleen de liefste blijven staan’.
Buddy Poke was een gadget waarin je samen met je ‘Hyves vrienden’ een activiteit kon doen. Je maakte een eigen poppetje aan die sprekend op jou leek, een beetje net zoals de Bitmoji op Snapchat. Je kon in die gadget bijvoorbeeld gaan dansen met je buurjongen en een virtuele kus geven aan je jeugdliefde.
De ‘Wie Wat Waar’ was eigenlijk een beetje hetzelfde als dat de functie van een Facebook-status of Tweet nu is. Je vertelde dat je de hond had uitgelaten en dat je daarna een zak chips ging vreten. Het ging helemaal nergens over. Je wilde gewoon even de aandacht vragen van je vrienden en vertellen wat je aan het doen was.
Door een aantal euro’s per maand te betalen werd je Goldmember op Hyves. Wie wilde dat nu niet? Je kreeg hierdoor heel veel extra smiley’s, geen reclames, je voegde meer vrienden toe en wisselende profielfoto’s. Het was eigenlijk ook een soort van support naar Hyves toe, zodat Hyves kon blijven bestaan.
Wie hield er vroeger nu niet van virtuele spelletjes waar je in een wereld leefde waar je geld verdient, kleding koopt, je uiterlijk bepaalt & nieuwe vrienden maakt? Eccky was zo’n spelletje op Hyves. Super leuk, want je kon werken, geld verdienen, verkering vragen aan random Eccky poppetjes en je had natuurlijk je eigen huis.
Wat is er nu leuker dan je eigen profiel helemaal op pimpen. Vroeger kon het op je eigen Hyves-pagina. Je kon je pagina helemaal zelf indelen met glitterplaatjes, gadgets, foto’s en kleuren. Het werd er heel erg persoonlijk door en je kon lekker creatief zijn. Dit missen we wel heel erg van Facebook.
Reactie & respect = back, is een term die bij velen het meest is blijven hangen. Net als met Instagram wil iedereen de mooiste foto’s hebben met de meeste likes & reacties. In de Hyves tijd was dat al zo en op onze profielpagina stond dan vaak dikgedrukt: ‘R&R = BACK’. En dan had je ook nog van die mensen die nooit een reactie of respect terug gaven. Zo gemeen!
Als je op de homepage klikte kreeg je bovenaan een scherm waarin stond wie die dag de meeste ‘respects’ had gekregen van je vrienden. Het waren destijds altijd dezelfde soort populaire mensen. Doordat ze met hun hoofd vooraan stonden kregen ze nog meer interactie van anderen op hun foto.
Op Hyves kon je elkaar 10 keer per dag tikken. Dit komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer als porren op Facebook. Het slaat eigenlijk nergens op, je vraagt gewoon om elkaars aandacht. Je deelde tikken uit aan verschillende van je vrienden. Je hoopte dan ook dat je tikken terug kreeg want anders leek je een echte loner die om aandacht vroeg.
Er waren verschillende pagina’s met verschillende soorten onderwerpen. Zo had je de ‘Ik schijn boos te kijken’-Hyve. Deze pagina had ontzettend veel vrienden, omdat veel mensen zich daarin herkende. Dit heet nu de welbekende ‘resting bitch face’. Naast deze populaire Hyve had je ook een Hyve over de koude winter in Nederland en de ‘muggen zijn kut’-Hyve.