Sparen is voor elke leeftijd moeilijk. Toch is het handig om, hoe ouder je wordt, een potje te hebben voor onverwachte uitgaven te hebben, maar ook voor geplande grote uitgaven. Als je op vakantie wil of een dure tas wil kopen, moet je toch sparen. Vind je het moeilijk om het geld in de spaarpot of op je spaarrekening te laten staan? Hierbij tips om goed te blijven sparen.
Een spaarrekening openen voor jongeren is echt easypeasy, er niet aankomen is een tweede ding. Je kan ervoor kiezen je geld voor een langere periode vast te zetten en er rente over te krijgen. Of open een jongerenspaarrekening geef het een naam, zoals “vakantie”. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk geld van de rekening haalt.
Word niet boos op jezelf als je soms wat van je spaarrekening haalt. Je moet natuurlijk ook gewoon leven. Zorg dat je een bepaald bedrag met jezelf afspreekt dat minimaal op je spaarrekening moet blijven staan. Heb je het geld écht nodig of heb je nog de tijd om te wachten tot je salaris is gestort?
Als het echt niet lukt met een spaarrekening omdat het simpelweg te makkelijk is om er geld van af te halen, dan is het slim om gewoon ouderwets een spaarpot aan te schaffen. Hier haal je namelijk niet zo makkelijk iets uit en je hebt het geld meteen contant.
Reken uit hoeveel jij per maand verdient, uitgeeft en eventueel krijgt van de overheid of van je ouders. Bedenk daarna een realistisch een bedrag dat je elke maand structureel aan de kant zet om te sparen. Als het even moeilijk is denk je aan die vakantie of die tas die je zo graag wil hebben. Of aan het feit dat je je collegegeld nog moet betalen.
Als jij overwachts nog wat fooi terugkrijgt, je vakantiegeld binnen is of belastinggeld terugkrijgt van de overheid, dan is het even heel erg feest omdat je ineens geld ‘extra’ hebt. Gooi dit gelijk op je rekening! Koop wat kleins voor jezelf om even een goed gevoel te krijgen, maar zet de rest meteen weg. Denk aan je grote uitgaven.
Neem zelf je eten mee naar school in plaats van het altijd maar te kopen. Eten kopen is best wel duur, dus je bespaart ontzettend veel als je gewoon een brood koopt en wat beleg en thuis je lunch in elkaar flanst. Zo gepiept.
Afhalen is helemaal chill, maar niet zeven dagen per week. Afhalen is duur op de lange termijn. Koken is niet altijd leuk, maar zorg dat je op zondag bijvoorbeeld veel kookt zodat je voor een paar dagen eten hebt.
Kook met recepten die in de aanbieding zijn. Zo eet je gevarieerd én ben je ook nog eens goedkoop uit.
Gezellig om weer eens langs je ouders te gaan en het bespaart je ook nog eens een maaltijd. Dubbel handig!
Je huis hoef je niet per se te vullen met dure meubels. Rataplan of de vintage store zijn ook leuke winkels waar je voor een prikkie leuke meubels koopt. Dit bespaart je ook weer geld.
Je hebt een spaarpotje en het sparen gaat eigenlijk wel prima. Maar zorg ook dat je een goedkope vakantie boekt! Houd alles lekker voordelig en kies voor een goedkope vlucht. Zo houd je meer geld over om op vakantie zelf uit te geven.
Heb je een studentenpas of een CJP-pas? Zorg dat je de kortingen pakt als je gaat shoppen. Dat is handig want je betaalt daardoor minder.
Reken uit wat jij wekelijks kwijt bent aan boodschappen en kijk of hier zelfs nog wat af kan. Reken ook uit wat jij maximaal kwijt wil zijn aan een avondje stappen.
Kleding die je al jaren in je kast hebt liggen vind jij misschien niet meer cool, maar iemand anders wordt hier heel blij van. Alle kleine beetje helpen, verkoop je ‘ouwe meuk’ op de IJhallen of op de markt.