Menstruatiebloed: waar komt de geur vandaan?
De baarmoeder is steriel en als je gezond bent bevat jouw menstruatiebloed alleen goede bacteriën. Pas als het bloed in aanraking komt met zuurstof, kan er een bepaalde geur ontstaan. Het bloed kan heftiger ruiken als je jouw tampon of maandverband een tijd niet vervangt. Vervang jouw tampon of maandverband dus op tijd om geurtjes te voorkomen.
De ene keer kan jouw menstruatiebloed sterker ruiken dan de andere keer. De geur is afhankelijk van hoe lang het bloed in jouw baarmoeder heeft gezeten. Is het bloed heel rood, betekent het dat het vers bloed is en zal het meer ruiken naar ijzer (zoals bij ‘gewoon’ bloed). Hoe donkerder het bloed, hoe langer het bloed in je baarmoeder heeft gezeten en hoe sterker het ruikt.
Dat jouw menstruatiebloed ruikt is normaal, maar het hoort niet naar vis te ruiken. Merk je dat jouw bloed ineens wel naar vis ruikt? Dat kan wijzen op een vaginale infectie. Het zou ook goed kunnen dat je dan last hebt van een brandend gevoel, jeuk of pijn. Ga met deze klachten altijd langs de huisarts.
Allereerst: menstruatiebloed is helemaal niks om je voor te schamen. Sterker nog, het is harstikke normaal. Mocht je toch bang zijn dat anderen jouw menstruatiebloed ruiken, wees dan niet bang. Je ruikt jouw eigen bloed altijd het sterkst. Bedenk je dus dat anderen het anders ruiken dan jijzelf.
Als je het idee hebt dat je apart ruikt, wil je het liefst onder de douche stappen. Toch is dit niet de beste oplossing. Douchen kan de geur juist verergeren! Te vaak douchen of zeep gebruiken kan leiden tot vaginale infecties (en hier kun je weer een ‘vissige’ geur van krijgen). Spring dus niet vaker dan normaal onder de douche en was je vulva met lauwwarm water.