Om te zorgen dat je niet ongepland zwanger wordt is het belangrijk dat je nadenkt over welk soorten anticonceptie bij jou past. De pil en het condoom zijn de bekendste methoden, maar er is natuurlijk meer. Wil je meer weten over verschillende soorten voorbehoedsmiddelen? Lees dan snel verder!
Anticonceptiepil
De pil ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er verschillende soorten zijn? Er zijn pillen met zowel oestrogeen als progestageen (de combinatiepil), maar ook pillen met alleen progestageen (de minipil). Wat is wat? Oestrogeen zorgt voor een regelmatige menstruatie en progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. De minipil wordt vaak voorgeschreven aan vrouwen die borstvoeding geven omdat deze geen invloed heeft op de moedermelk. Hoe werkt de pil precies? De hormonen in de pil zorgen ervoor dat je geen eisprong hebt, er komt dus geen eicel vrij. Daarnaast wordt het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen makkelijker blijven plakken. Sommige pillen slik je gewoon achter elkaar door, maar de meeste pillen hebben na 21 dagen een stopweek. In deze week slik je geen pil en word je ongesteld. De pil is een heel veilig middel maar alleen als je htm trouw iedere dag op een vast tijdstip slikt. Vergeet je het een keer? Binnen 12 uur kun je de pil nog veilig nemen. Daarnaast beschermt de pil je niet tegen soa’s dus als je wisselende sekspartners hebt is het verstandig om ook een condoom te gebruiken.
Condoom
Het condoom ken je waarschijnlijk ook wel! Een condoom vangt het sperma van de man op, waardoor je niet zwanger raakt. Het grote voordeel van een condoom is dat het je ook beschermt tegen soa’s, het geeft je alleen niet de garantie dat je geen soa krijgt. Het nadeel? Condooms zijn vrij kwetsbaar, dus je moet goed oppassen. Let er op dat je je condooms niet in de zon legt, dat je een condoom niet pas na jaren gebruikt (want ook condooms hebben een houdbaarheidsdatum) en dat je na de seks goed oplet of hij niet gescheurd is. Een ander nadeel is dat het vervelend kan zijn om de seks te moeten onderbreken om een condoom om te doen. Het leuke aan condooms is wel dat er veel verschillende soorten op de markt zijn en je dus goed kunt experimenteren!
Prikpil
Bij een prikpil krijg je één keer in de twaalf weken een injectie van de huisarts. In deze injectie zitten hormonen die een zwangerschap voorkomen. Handig is dat je maar een keer in de twaalf weken aan je anticonceptie hoeft te denken, maar een groot nadeel is dat het een jaar kan duren voor je vruchtbaarheid weer terugkomt. Ook beschermt de prikpil niet tegen soa’s.
Spiraal
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is dus een ideaal anticonceptiemiddel voor meiden die geen hormonen in hun lijf willen. De zaadcellen van de man worden inactief gemaakt door het koper. Omdat er geen hormonen inzitten blijft je menstruatie hetzelfde. Het hormoonspiraal bevat hetzelfde hormoon als de pil: progestageen. Het plaatsen van een spiraal wordt door de huisarts gedaan. Houd er rekening mee dat de huisarts wel eerste een inwendig onderzoek moet doen en nadat je voor het eerste ongesteld bent geworden je weer even langs moet voor controle. Een groot voordeel van dit voorbehoedsmiddel is dat het een aantal jaar werkt. Een nadeel is dat het plaatsen een vervelend kan zijn. Ook beschermt een spiraal niet tegen soa’s.
Lees ook:
Deze dingen vertelt niemand je over de anticonceptiepil
Anticonceptiering
In Nederland hebben we de NUVARING. Deze ring plaats je in de vagina, net als een tampon. De ring is van flexibel materiaal en vormt zich om jouw baarmoeder heen. Hier geeft het hormonen af. Je voelt de ring niet zitten en je kunt ook gewoon seks hebben met de ring in. Het voordeel van de ring is dat je veel controle hebt over wanneer je ongesteld wilt worden en wanneer niet. Het nadeel is dat deze vorm van anticonceptie je niet beschermt tegen soa’s.
Anticonceptiepleister
Dan is er nog de pleister. Deze plak je iedere week opnieuw op. Je moet zorgen dat hij goed stevig op een stuk huid zit. Het kan bijvoorbeeld op je buik, billen of binnenkant van je bovenarm. Op sommige plekken, zoals je borsten, kun je de pleister niet plakken, maar dit wordt allemaal uitgelegd in de apotheek. De pleister werkt één week en na drie weken houd je, net als bij de pil, een stopweek waarin je ongesteld wordt. De pleister beschermt niet tegen soa’s.
Anticonceptiestaafje
Als laatste hebben we het anticonceptiestaafje. Dit voorbehoedsmiddel biedt drie jaar bescherming tegen zwangerschap, maar niet tegen soa’s. Het staafje wordt door de huisarts met een naald ingebracht. Dat klinkt heel eng, maar het valt mee. Het is een kleine handeling. Na drie jaar wordt het staafje eruit gehaald en kun je eventueel een nieuwe laten plaatsen. Het nadeel van het staafje is dat je geen controle hebt over je menstruatie.
Bij het kiezen van het juiste voorbehoedsmiddel is het belangrijk dat je op een rijtje zet wat jij fijn vindt. Ben je vergeetachtig of juist precies? Heb je er zin in om iedere 12 weken naar de dokter te gaan? Heb je één vaste bedpartner of wissel je regelmatig? Allemaal belangrijke factoren tijdens het kiezen! Mocht je toch onveilige seks hebben gehad kun je het beste even contact opnemen met de huisarts assistent. Zij kunnen jou (telefonisch) advies geven over wat je het beste kunt doen.