Als je uit huis gaat val je niet meer onder de verzekering van je ouders. Vanaf je achttiende moet je in Nederland sowieso een eigen zorgverzekering hebben, maar wat dacht je van een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering?
Dit is verplicht en mag je dus zeker niet vergeten. Voor de studenten die nog recht hebben op studiefinanciering is het sowieso van belang, want alleen als je staat ingeschreven op je nieuwe adres krijg je studiefinanciering voor uitwonende studenten. Bij sommige gemeenten kan dit inschrijven online, bij andere gemeenten moet je een formulier inleveren. Je moet ook extra formulieren meesturen, zoals een kopie van je huurcontract.
Overweeg om je in te schrijven bij een huisarts. Je kunt niet bij twee huisartsen ingeschreven staan dus je moet afwegen wat voor jou het makkelijkst is. En als je medicijnen gebruikt is het verstandig om contact op te nemen met de apotheek in je nieuwe woonplaats.
– Oven/magnetron: de kans is groot dat deze al in de gedeelde keuken staat, maar zo niet is het zeker handig.
– Koelkast: ook deze vind je misschien in de keuken, maar het is best lekker om op je kamer je eigen kleine koelkast te hebben.
– Pannenset: delen jullie de pannen of heeft ieder zijn eigen? Goedkope pannensets die wel compleet zijn kun je bij IKEA vinden!
– Bestek
– Borden
– Bekers en glazen
– Voorraad aan houdbaar eten. Pasta, rijst, soep, havermout, zout en peper zijn sowieso essentials!
– Handdoeken
– Een mandje dat je makkelijk mee naar de douche kan nemen met je favoriete spullen erin. Shampoo, conditioner, scheermes et cetera.
– Teenslippers
– Een bedbank: een bed dat je tegelijkertijd als bank kunt gebruiken is ideaal. Koop een leuke plaid en wat kussens, deze kun je ‘s nachts gewoon op de grond leggen en overdag maak je de bank ermee op.
– Een tafel: studeren op de bank is echt niet fijn en als je keer een vriendin te eten hebt is het toch veel gezelliger om aan tafel te zitten? Heb je heel weinig ruimte? Er zijn tafels die je kunt uitklappen zodat het een vierpersoonstafel wordt, maar eenmaal ingeklapt nemen ze heel weinig ruimte in. Chill!
– Stoeltjes: zorg tenminste voor één stoel waar je lekker in kunt zitten, zodat je in ieder geval wel een paar uur kunt studeren zonder dat je meteen rugpijn hebt. Een extra stoel voor als je bezoek hebt is ook fijn, maar als je echt geen ruimte hebt voor een tweede stoel kan een opklapstoel een oplossing zijn.
– Opbergruimte: geloof ons, je hebt meer spullen dan je denkt. Een kast met veel opbergruimte is daarom echt nodig!
– Een badkamerkast voor op je kamer: dit is ook echt een aanrader. Deze hang je aan een muur in je kamer en zo heb je een spiegel én opbergruimte voor je tandenborstel en make-up in één.
– Televisie: dit is een optie, maar hoeft tegenwoordig niet meer per se. Als je een laptop hebt met een Netflix abonnement kom je al een heel eind en veel programma’s kun je ook terugkijken. Je kunt alleen veel programma’s niet live bekijken dus dat is wel een afweging die je moet maken.
– Decoratie: lampen, kaarsjes, planten, foto’s en iets leuks voor aan de muur. Veel mensen vinden dit het leukste om te shoppen!
– Een fiets is, helemaal in grote steden, eigenlijk onmisbaar! Het makkelijkste is om in de stad waar je gaat wonen een tweedehands fiets te scoren, dan hoef je hem niet helemaal vanaf thuis te vervoeren.
– Gereedschap: een hamer en wat schroevendraaiers zijn heel fijn om in huis te hebben. Je hoeft geen dure gereedschapskist aan te schaffen, maar het is wel makkelijk als je zelf een spijker in de muur kan slaan.
– EHBO-koffer: of tenminste pleisters, paracetamol, ibuprofen, gaasjes, verband en neusspray.