Direct naar content
Food

Glutenvrij cake recept nodig? Met deze 5 baksel zit je sowieso goed

Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Glutenvrij cake recept nodig? Met deze 5 baksel zit je sowieso goed


Wie houdt er nu niet van lekkere taarten en cakes?! Op de redactie kunnen we het ons in ieder geval niet voorstellen dat je er niet van houdt. Wat heel lastig is, is dat sommige meiden niet goed tegen gluten kunnen en laat dat nou in bijna iedere lekkernij zitten. Gelukkig zijn er ook recepten waar geen gluten in zitten en die ook heel lekker zijn! Je moet dus wel even zelf de keukenprinses spelen, maar dan heb je ook wat. 

Glutenvrij cake recept ♥ Amandel Cake

Ingrediënten:
1,5 cup amandelspijs
5 gekloopte grote eieren
1/4 cup maiszetmeel
1/2 theelepel zeezout
5 eetlepels ongezouten boter (gesmolten en afgekoeld)
3 theelepels bitterzoete kruidenlikeur (amaro) 

Ingrediënten voor het amaro glazuur:
110 gram biologische poedersuiker  
3 eetlepels en 1 theelepel bitterzoete kruidenlikeur (amaro)

Bereiding:
Verwarm de oven op 175 graden. Vet een bakblik in met boter en besprenkel het met bloem. Je kunt eventueel ook meerdere kleine bakblikken gebruiken. Breek de amandelspijs in kleinere stukken en stop het in een keukenmachine en druk een paar keer kort op de knop. De stukken moeten iets kleiner zijn geworden. Voeg de eieren toe en mix het tot het zeer glad is. Besprenkel maiszetmeel en zout op het mengsel en mix het nog een paar keer. Voeg daarna de boter en amaro toe. Mix het nog één keer en doe het mengsel dan in het bakblik. Bak het mengsel tot het er diepgoud uitziet, test het even met een tandenstoker. Als de tandestoker er schoon en droogt uitkomt is de cake klaar. De baktijd is zo’n 40-45 minuten. Laat de cake goed afkoelen voordat je het glazuur er op doet. Het glazuur maak je door de ingrediënten door elkaar te mixen tot dat er geen klontjes meer in zitten. Giet het glazuur op de cake en laat het over de randjes stromen. En klaar!

glutenvrij cake recept


Glutenvrij cake recept Vanille Cake 

Ingrediënten
220 gram glutenvrij meel, gezeefd 
200 gram fijne kristalsuiker
125 gram boter
4 gesplitste eieren
10 gram bakpoeder
125 ml melk
1 theelepel vanille extract
snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vervolgens pak je de eieren erbij. Splits de eieren en mix het eiwit met de helft van de suiker. Klop dit tot het bijna stijf is geworden. Doe de boter in een andere kom en klop het tot het romig is geworden. Daarna voeg je de overgebleven suiker toe en mix het goed door elkaar. Het eigeel, bakpoeder, vanille-extract, zout en melk kunnen nu ook worden toegevoegd en gemengd worden. Aan het einde schep je het schuim door het beslag. Het beslag moet mooi glad zijn geworden. Giet het mengsel in een ingevette bakvorm van 25 centimeter. 

Klop de eiwitten met de helft van de suiker stevig, het hoeft niet helemaal stijf te zijn. In een andere kom klop je de boter romig, voeg daarna de andere helft van de suiker toe en mix goed.

Voeg eigeel, meel, bakpoeder, vanille-extract, zout en melk toe en meng tot een beslag. Schep het schuim door het beslag, spatel het er rustig doorheen tot je een mooi glad beslag hebt.

Giet het beslag in een ingevette en bebloemde cakevorm van 25 centimeter.

Bak de cake in 50-60 minuten af op 180 graden.

glutenvrij cake recept


Glutenvrij cake recept Chocolade cake

Ingrediënten: 
120 gram pure chocolade
120 gram boter
150 gram suiker
50 gram cacaopoeder
3 eieiren
1 theelepel vanille-extract

Bereiding
Zet de oven vast aan op 150 graden en vet een ronde cakevorm met een doorsnee van ongeveer 20cm in met boter. Daarna bestuif je de vorm lichtjes met cacaopoeder. 

De chocolade smelt je au-bain-marie, dat wil zeggen: doe de chocola in een glazen kom en zet het boven een pan met kokend water. Als het gesmolten is voeg je de suiker, cacaopoeder, eieren en het vanille-extract toe. Meng het door elkaar en giet het in de cakevorm. Bak de cake zo’n 30 minuten in de oven en laat hem eerst 10 minuten afkoelen voor je hem uit de oven haalt. Laat hem daarna nog verder afkoelen op een rooster. 

 

 


Glutenvrij cake recept Banaan walnoot cake 

Ingrediënten
250 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren 
1 theelepel speculaaskruiden
370 gram glutenvrij bloem
3 rijpe bananen
180 gram gesmolten (room)boter
150 gram walnoten in stukjes gehakt

Bereiding
Begin met het voorverwarmen van de oven op 170 graden. In een grote kom meng je de suiker en eieren. Voeg in stukjes gesneden banaan, meel en speculaaskruiden toe en eindig met de boter. Mix alles goed door elkaar en roer de walnoten ook door het beslag. Pak een cakevorm, vet deze in en giet het beslag erin. Bak de cake voor zo’n 60 à 70 minuten in de oven. Als je ziet dat de bovenkant te donker wordt, bedek hem dan met aluminiumfolie. Laat de cake op een rooster afkoelen. De cake moet compact en sticky zijn en is hierdoor smaakvol en niet droog. Als je een luchtigere cake wil moet je wat bakpoeder toevoegen. De cake kun je ook invriezen! 


Glutenvrij cake recept Courgette cake

 

A photo posted by Simon Leong (@simonfoodfavourites) on

Ingrediënten 
2 cups glutenvrij bloem
400 gram suiker
1 eetlepel zout
1 eetlepel bakpoeder
2 eetlepels baking soda
1 eetlepel kaneel
3 eieren
2 eetlepels vanillesuiker
180 ml (zonnebloem) olie
300 gram geraspte courgette
150 gram rozijnen
225 gram gehakte nootjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het glutenvrije meel, suiker, zout, bakpoeder, bakingsoda en kaneel. Voeg hier de eieren, vanillesuiker en de olie aan toe. Met een houten lepel roer je het door elkaar. Voeg nu ook de courgette, rozijnen en nootjes toe. Roer het nog eens goed met de houten lepel. Giet het beslag in en ingevette bakvorm en bak de cake in zo’n 50 minuten gaar. Laat hem hierna op een rooster afkoelen. Courgette klinkt misschien heel raar als ingrediënt in cake, maar het is lekkerder dan je denkt!