Ja hoor, het is weer tijd voor goede voornemens. Ben jij bijvoorbeeld een echte doemdenker en wil je daar van af, wil je leren om ‘nee’ te zeggen of wil je dit jaar eindelijk eens stoppen met je nagels bijten of roken? We hebben allemaal slechte gewoontes die er gaandeweg zijn ingeslopen en het is niet altijd even makkelijk om daar ‘cold turkey’ mee te stoppen.
Stap één is al het herkennen van een slechte gewoonte, want wanneer je iets herkent kun je er pas iets aan doen. Met de start van het nieuwe jaar heb jij misschien ook een heel lijstje aan goede voornemens opgesteld, maar hoe breek je met slechte gewoontes?
1. Geef jezelf een boete voor iedere keer dat je weer die gewoonte doet waar je vanaf wilt. Betrap je jezelf erop dat je toch weer aan die vingernagel zit te bijten? Doe een euro in een potje. Maar, het kan ook de andere kant op werken. Beloon jezelf met een euro elke dag dat je niet meer die slechte gewoonte doet. Doe dit bijvoorbeeld een maand lang en trakteer je aan het einde van deze maand op iets moois van je gespaarde geld.
2. Zoek uit wat precies die slechte gewoonte is en waar die vandaan komt. Ga je bijvoorbeeld altijd je nagels bijten als je stress hebt of doe je het meer uit verveling? Als je weet wat jouw slechte gewoonte triggert kun je er gemakkelijker op letten en ben je er op tijd bij om er bewust iets aan te doen.
3. Ga niet te snel. Sommige gewoontes doe je misschien al jarenlang. Het is moeilijk om in één keer iets niet meer te doen wat je heel lang hebt gedaan. Heb geduld en sla je zelf niet voor de kop als het een keertje mislukt. Wees lief voor jezelf en maak kleine veranderingen.
4. Herinner jezelf aan datgene waar je mee wilt breken. Wil je er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om vroeger naar bed te gaan en niet tot midden in de nacht te Netflixen? Zet een reminder in je agenda op de tijd dat je naar bed wilt gaan. Als jij de volgende ochtend fris en fruitig op staat zal je jezelf bedanken dat je die serie hebt afgezet.
5. Soms heeft een slechte gewoonte met je omgeving te maken. Rook jij bijvoorbeeld altijd wanneer je op de trein staat te wachten, dan kan op iets wachten al een trigger worden om te gaan roken. Nu kun je natuurlijk niet voorkomen om niet meer te wachten, maar je kunt het wel makkelijker voor jezelf maken om niet in de verleiding te raken. Zorg dat er iets anders is waar jij je tijdens de wachttijd mee kunt vermaken.
6. Heb je een terugval, bekijk dan wat daar de oorzaak van was. Het is normaal om een terugval te hebben. Je bent tenslotte ook maar een mens en je moet ze van tevoren ook verwachten. Maar, gebruik het niet als een exuus. Probeer te begrijpen waarom je weer aan die slechte gewoonte toegaf en gebruik je terugval bij je herstel.
7. Zie je voornemens niet als een straf. Denk bijvoorbeeld niet, “ik mag niet meer roken”, maar denk “ik wil een gezondere keuze maken”.
8. Zoek steun van anderen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Vertel anderen dat je probeert jouw slechte gewoonte af te leren. Zeg bijvoorbeeld op werk dat je wilt stoppen met roken, je zult door de sociale controle minder snel geneigd zijn om in de pauze naar buiten te sneaken en een sigaretje op te steken. Je wilt natuurlijk niet dat anderen jou zien falen.
Wat zijn jouw slechte gewoontes waar je mee wil breken?