15 feitjes over koffie die elke koffielover moet weten
Functioneer jij in de ochtend ook pas na een kopje koffie, of twee of drie? Op de redactie van Girlscene start iedereen de dag met een lekker bakkie pleur. Maar, iedereen drinkt zijn koffie anders. De een zweert bij een latte, de ander gaat steevast voor een cappuccino en weer een ander gaat helemaal no nonsense en waagt zich dagelijks aan een sterke espresso.
Op 23 november wordt jaarlijks dat Italiaanse kopje koffie gevierd. Het sterke bakje heeft zijn naam te danken aan de technologie waarmee de espresso wordt gemaakt. Het staat letterlijk voor ‘pressed out’. Om een bakje te maken wordt heet water door fijngemalen koffie geperst. Espresso komt dus niet van een speciaal soort koffieboon of van de manier van roosteren, zoals vaak gedacht wordt.
Echte koffielovers kunnen onafgebroken praten over koffie en er zijn talloze synoniemen voor het drankje. Van bakkie leut tot liquid gold, vandaag vieren we het meest populaire drankje in de wereld met een aantal grappige feitjes die je waarschijnlijk nog niet over koffie wist.
1. New Yorkers drinken gemiddeld zeven keer zoveel koffie als mensen in andere staten van de VS.
2. In de 16e eeuw schreef een Franse dokter zijn patiënten koffie met melk voor. Hiermee begonnen mensen voor het eerst melk aan hun drankje toe te voegen en werd de Cafe Au Lait geboren.
3. Koffiebonen zijn eigenlijk de pitten van een bes. Koffie is daarmee eigenlijk een fruitsoort.
4. Johan Sebastian Bach schreef een opera over een vrouw die verslaafd was aan koffie.
5. Hoewel barista’s hier en in de VS vooral een hip en jong beroep is, is de gemiddelde leeftijd van een barista in Italië 48 jaar. Koffie zetten is ook zeker geen bijbaantje, maar een zeer gerespecteerd beroep.
6. In films wordt koffie vaak voorgeschoteld aan iemand die iets te diep in het alcoholische glaasje heeft gekeken, maar dat koffie zou helpen bij het ontnuchteren is slechts een fabeltje.
7. De Universiteit van Cambridge vond de eerste webcam uit. Deze werd puur en alleen gebruikt om erachter te komen of er nog koffie in de pot zat.
8. Er is een spa in Japan waar je kunt badderen in koffie. Of je dit badwater ook moet drinken is een tweede.
9. De duurste koffie bij Starbucks is 23,50 dollar. Deze heeft 16 shots espresso en 1400 milligram cafeïne.
10. Voordat Amerikanen liters koffie dronken bij het ontbijt was bier een populair drankje om de dag mee te beginnen.
11. Irish coffee werd uitgevonden in het vliegtuig om Amerikanen die het koud hadden warm te houden. De Amerikanen die het vliegtuig van Ierland terug naar de VS namen kregen een scheutje wiskey in hun koffie om op te warmen.
12. Herders uit Ethiopië zouden de ontdekkers van koffie zijn. Volgens de legende zag een herder in de 9de eeuw hoe zijn geiten leken te dansen na het eten van de koffiebessen. Een lokale monnik maakte een drankje van de bes en sliep vervolgens de hele nacht niet. Het kopje koffie was geboren.
13. De meeste koffie wordt geproduceerd in Brazilië. Maar liefst 40% van de koffie komt er vandaan. Colombia en Vietnam staan op de tweede en derde plaats.
14. Je kunt een overdosis van teveel koffie krijgen. Maar, dan moet je wel meer dan honderd kopjes koffie drinken.
15. Koffie betekent eigenlijk wijn. De naam koffie komt van het woord Gahwah, wat in Jemen de term is voor wijn. In Turkije werd koffie 'kavveh' genoemd. De Nederlanders namen die over als 'koffie' waarna de Engelsen dit vertaalden naar 'coffee'.
Hoe drink jij het liefst jouw kopje koffie?