Om echt hét perfecte broodje hamburger te maken is het van belang dat het vlees van goede kwaliteit is. Wil je zeker weten dat je een goed stukje te pakken hebt, breng dan even een bezoekje aan de slager. Ook in de supermarkt is er genoeg keus. Let er wel op dat je hamburger uit 80% vlees en 20% vet bestaat. Hoe minder vet in de hamburger zit, hoe minder sappig de hamburger wordt.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf de hamburgers te maken. Wanneer je hiervoor kiest gebruik dan geen machine om de hamburgers te vormen, maar doe het met de hand. De lekkerste hamburgers worden namelijk met de hand gekneed en gevormd. Zorg er wel voor dat er niet te veel druk op de hamburger komt te staan tijdens het kneden. Vergeet ook niet een kuiltje te maken in het midden van de hamburger. Dit voorkomt dat de hamburger bol gaat staan.
De ultieme hamburger bak je natuurlijk op een echte BBQ. Zit het weer niet mee of heb je geen zin in de BBQ, maak dan niet de fout je hamburger te bakken in een grillpan. Hoewel je juist zou denken dat een grillpan goed is voor de hamburger is dit juist het tegenovergestelde. Door de grillpan krijgt de hamburger ribbels in het vlees. De ruimte tussen deze ribbels wordt hierdoor niet zo sappig. Beter is het om de hamburger in een gewone pan te bakken.
Vaak hebben we de neiging om al heel snel en vaak onze hamburger om te draaien, lang leve ongeduldigheid! Maar door het te snel omdraaien van de hamburgers verlies je smaak. Zorg er daarom voor dat je altijd eerst de ene kant van de hamburger goed en krokant bakt voordat je hem omdraait. Je weet dat het tijd is om de hamburger om te draaien wanneer je de hamburger eenvoudig los krijgt van de pan. Lukt dit nog niet? Laat hem dan nog even bakken voordat je hem omdraait.
Hoewel het heel verleidelijk is om tijdens het bakken nog wat op de hamburger te drukken, doe het niet! Door op de hamburger te drukken laat je al het sap uit de hamburger verdwijnen. En dit is juist wat je hamburger zo juicy maakt.
Ook al heb je heel erge honger, wacht totdat de hamburger écht gaar is. Je wilt namelijk geen voedselvergiftiging ;-). De kleur van de hamburger is geen goede indicator om te bepalen of de hamburger gaar is. Om de perfecte hamburger te creëren kun je het beste de temperatuur van de hamburger meten. Bij ongeveer 70 graden hebben de bacteriën geen kans meer om te overleven.
Net als bij een biefstuk moet de hamburger na het bakken nog even zachtjes doorgaren. Bewaar daarom na het bakken de hamburger nog voor ongeveer vijf minuutjes in aluminiumfolie.
Een goed broodje is de key van je perfecte broodje hamburger. Bak daarom ook je broodje nog even in de pan met een beetje olie. Zo wordt hij lekker krokant.
Tot slot is het aan jou om de perfecte hamburger af te maken. Voeg toe wat jij lekker vindt. Dit kan van alles zijn zoals tomaten, ui, sla, ketchup, kaas, komkommer of augurk.