Je bent een lange tijd samen met je lover geweest, maar na een tijdje komen jullie erachter dat jullie toch niet zo’n perfect koppel waren als jullie dachten. In het begin wil je het niet geloven, maar na een tijdje zul je het leren accepteren. Je gevoelens na een break-up zijn vaak in te delen in verschillende fases, die we allemaal wel kunnen herkennen. Deze 7 fases herken je sowieso na je break-up!1. Shock
In het begin wil je er niet aan denken hoe je verder moet als je relatie eindigt. Een break-up is eng en verwarrend, daardoor ontstaat een shock. Wij zijn er om je te vertellen dat dit een natuurlijke reactie van je lichaam is die je beschermt tegen pijn. Hoe lang dit duurt is verschillend, bij de ene persoon is het een paar minuten, maar bij de ander kan het wel een paar weken of zelfs maanden duren. Vooral bij een onverwachte break-up kun je lang last hebben van ongeloof, wat gepaard kan gaan met slaapproblemen en vermoeidheid. Probeer jezelf in deze fase te kalmeren, door een routine te vinden die je rustig maakt. Denk aan dagelijks mediteren of het maken van een wandeling in je pauze. Leg vooral geen druk op jezelf! Hoe lang het ook duurt, deze fase hoort erbij en zal echt beter worden naarmate de tijd verstrijkt.
2. De ontkenningsfase
Door te ontkennen sluit je jezelf af van de werkelijkheid waardoor je jezelf wijsmaakt dat het nooit is gebeurd. Tijdens deze fase probeer je met je ex-lover in contact te komen en stalk je diegene via social media. Dit alles doe je om de pijn uit te stellen. In deze fase is het belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn. Je houdt jezelf namelijk alleen maar voor de gek, waardoor je herstel na een break-up alleen maar langer zal duren.
3. Isolatie
Zodra je beseft dat je relatie echt over is, komt de klap pas echt. Je speelt de leuke herinneringen telkens opnieuw af in je hoofd en bedenkt hoe je de break up had kunnen voorkomen. Je weet dat het niets verandert, maar het voelt alsof je leven voorbij is. Bedenk daarom redenen voor jezelf om de deur uit te gaan. Je zal merken dat naarmate je dit vaker doet, je je stukken beter zal voelen. Het heeft geen nut om over alle negatieve dingen in je leven na te denken. Probeer te onthouden dat je van elke situatie kunt leren. Zo focus je juist op het positieve, hoe lastig dit ook is.
4. Woede
In dit stadium kun je je ex niet uitstaan. Er is helemaal niks meer leuk aan die persoon en je snapt niet hoe je je zo in iemand kunt vergissen. Het liefst vertel je tegen iedereen hoe slecht je ex is. Ondanks dat je graag al je woede wilt uitschreeuwen raden we je aan die boosheid van je af te schrijven. Werkt dat niet voor jou? Probeer dan met anderen te praten over je boosheid, zonder te praten over je ex. Het gaat om jou gevoelens en niet om je ex.
5. Onderhandelen
In deze fase wil je dat het gewoon weer wordt als eerst. Je bent bereid om er alles aan te doen om hem terug te krijgen. Moet je niet meer zo jaloers zijn? Minder klagen? Het maakt jou niet uit, als je ex je maar terug wil. Hoe verdrietig het ook klinkt, zal het niet helpen om jezelf te veranderen. Die kleine aanpassingen die je bedenkt in je hoofd hadden de relatie ook niet kunnen verbeteren. Het was niet de persoon voor jou! Jouw soulmate komt nog.
6. Depressie
Nu kom je erachter dat het écht niets meer wordt. In de vorige fases had je telkens nog hoop dat het goed zou komen, maar nu zie je in dat dit niet meer zal gebeuren. Het is in deze fase heel makkelijk om in een negatieve spiraal te belanden. Spreek daarom af met mensen die een positieve invloed op je hebben en het beste in je naar boven halen. Het is daarnaast ook helemaal niet raar om tegen je vrienden te zeggen dat je wat positiviteit nodig hebt. Wanneer zij merken dat je negatief wordt, kunnen ze je terug brengen naar de realiteit. That’s what friends are for!
7. Acceptatie
Je erkent dat je samen een leuke tijd hebt gehad, en hebt tegelijkertijd geaccepteerd dat dit inmiddels voorbij is. De zon is voor jou weer gaan schijnen en je beseft dat er nog veel meer vissen zwemmen in de zee. Om jezelf in de positieve sfeer te houden kun je voor jezelf nagaan wat voor goede dingen de break-up je heeft gebracht. Wellicht ben je meer over jezelf te weten gekomen. Weet je beter wat je zoekt in het leven en ben je hechter met je vrienden. Allemaal mogelijke voordelen van je break-up.