Direct naar content
Lifestyle

Dit zijn de vrouwelijke hormonen

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Dit zijn de vrouwelijke hormonen

Als we even onze dag niet hebben en wat geïrriteerder zijn dan normaal, krijgen we van onze vriendjes al snel te horen dat het aan onze vrouwelijke hormonen ligt. De hormonen beïnvloeden wel degelijk ons humeur, maar het doet nog veel meer met je lichaam. Girlscene zocht voor je uit waaruit de vrouwelijke hormonen nou bestaan en wat het met je doet. 

Je vrouwelijke hormonen bestaan onder andere uit het oestrogeen, progesteron, testosteron en het androgeen. De redactie vertelt je wat deze hormonen met ons doen. 

De bekendste is het oestrogeen, ook wel het vrouwelijke sekshormoon. Het zorgt ervoor dat je borsten groeien, je bloedvaten verwijden en je botten sterker worden. Het beschermt je bovendien tegen een hartinfarct en beïnvloedt je menstruatiecyclus en ovulatie (eisprong). De eisprong is het moment waarop een gerijpte cel wordt uitgestoten door de eierstok. Eigenlijk het moment waarop je het meest vruchtbaar bent. De eisprong sterft binnen 48 uur weer af en duurt dan weer een maand voor je weer op je vruchtbaarst bent. De productie van oestrogeen vindt dus voornamelijk plaats in je eierstokken en voor een klein deel in de bijnieren.

Daarnaast heb je het progesteron hormoon. Dit hormoon speelt een grote rol bij de voortplanting. Ook stimuleert het de vochtafscheiding en beïnvloedt het je stemming. Het hormoon wordt ook wel het 'zwangerschapshormoon' genoemd, omdat het onder andere het slijmvlies van de baarmoeder klaarstoomt voor de zwangerschap. 


Bron

Ook hebben we mannelijke hormonen, zoals het androgeen. Het androgeen zorgt ervoor dat mannelijke hormonen behouden blijven, maar bij ons vrouwen zorgt het er vooral voor dat onze botten worden beschermd. Ook krijg je van dit hormoon een goed humeur en zin in seks. 

Je zou het niet verwachten, maar vrouwen hebben ook testosteron. Dit is wel een stuk lager dan bij mannen. Bij mannen is testosteron het belangrijkste hormoon, terwijl dit bij vrouwen wel anders is. Zo bestaat het testosteron maar uit 30% bij vrouwen. Ook dit wordt geproduceerd in de eierstokken en de bijnieren. Het verhoogt je kracht en energie, verbetert de werking in je hersenen en versterkt je botten.

Er is ook het cortisol hormoon. Cortisol reageert vooral op stress en stimuleert je energie. Het vermindert de vermoeidheid en verhoogt de zin in suiker. Vandaar dus de behoefte aan chocolade. Probeer stress te voorkomen of te verminderen, want juist door stress wordt er teveel cortisol aangemaakt, waardoor er meer vet kan worden opgeslagen bij je buikstreek. 

Ook heb je het schildklierhormoon, die veel taken heeft, waaronder het stimuleren van je vetverbranding. Maar dit is pas het begin, want het schildklierhormoon verbetert ook je doorbloeding, verhoogt je eetlust en hartslag, versnelt je stofwisseling, verlaagt je cholesterol en versoepelt je spieren en gewrichten. Wow!


Bron

Verder heb je nog het groeihormoon, die ervoor zorgt dat je spieren stevig blijven en je herstelt van eventuele ziektes. Het vermindert onder andere je lichaamsvet. Het DHEA hormoon verhoogt je stressbestendigheid, je gevoel van welzijn en verbetert je functies. Als laatste heb je nog het slaaphormoon, genaamd Melatonine. Dit hormoon stimuleert je nachtrust en helpt vooral bij een jetlag. Ook verbetert het je stemming. Vooral handig als je net terugkomt van een vakantie in Los Angeles bijvoorbeeld. 

Deze hormonen werken echter bij elke vrouw anders en daarom heeft de één last van ernstige buikkrampen tijdens de menstruatie, terwijl de ander nergens last van heeft (om maar een voorbeeld te geven). Uiteindelijk zijn er nog wel meer hormonen, maar de bovengenoemde zijn de belangrijkste en bekendste. De hormonen zijn in balans wanneer je gezonde voedingsmiddelen eet, goed beweegt en geen stress hebt. De hormonen beïnvloeden namelijk je uiterlijk, emoties en je functioneren. Blijf dus vooral lekker bewegen en gezond eten ladies :-) 

Bron: infonu.nl & lekkerinhetleven.nl

Wat wist jij al over de vrouwelijke hormonen? 
Pin je inspiratie in Pinbook