4x zomerse muffins

We kunnen op de redactie een lekkere muffin heel goed waarderen. We kopen ze regelmatig kant en klaar, maar leuker (en vaak zelfs nog lekkerder) is om ze zelf te maken. We zetten vier recepten voor zomerse muffins op een rijtje. Welke ga jij als eerste zelf proberen?
Lemon Poppyseed Muffins
Benodigdheden voor 12 muffins:
375 gram bloem
3 eetlepels maanzaad (poppyseeds)
1 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
10 eetlepels ongezouten boter
125 gram bruine suiker
1 eetlepel citroenschil geraspt (citroenzest)
2 grote eieren
350ml Griekse yoghurt
Voor de topping
125 gram poedersuiker
2 theelepels citroensap
1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
2. Mix bloem met het maanzaad, bakpoeder en zout in een kom.
3. Mix in een andere kom de suiker met de boter, citroenzest totdat het licht en fluffy is, vervolgens voeg je één voor één de eieren toe.
4. Voeg de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten toe en mix tot en gladde mix, voeg langzaam de yoghurt toe. Mix niet te lang, hierdoor is het lastiger om je muffins fluffy te krijgen.
5. Verdeel het beslag over je muffinvormpjes.
6. Bak vijf minuten op 220 graden, doe daarna de temperatuur naar beneden naar 190 graden en bak nog zo'n 15 tot 18 minuten. Met een tandenstoker kijk je of de muffins gaar zijn, blijft er nog een beetje deeg aanhangen, dan moet 'ie nog net iets langer in de oven.
7. Laat vijf minuten afkoelen, ondertussen mix je de suiker met het citroensap en besprenkel je de muffins met de citroensuikermix.
8. Laat de muffins verder buiten de muffinvormpjes afkoelen.
Blueberry Breakfast Muffins
Benodigdheden (voor 6 muffins)
– 1 ei
– 75ml Griekse yoghurt
-25 ml plantaardige olie
– 50 gram appelmoes
– 1/2 rijpe banaan
– 2 eetlepels honing
– 100 gram speltmeel
– 25 gram havermout
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 theelepels kaneel
– Snufje zout
– 50 gram blauwe bessen
– 1 eetlepel zaadjes
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Mix in een kom de eieren met de yoghurt, olie, appelmoes, geprakte banaan en honing.
3. Mix in een andere kom het speltmeel met de havermout, bakpoeder, snufje zout en kaneel.
4. Mix de droge en natte ingrediënten met elkaar en roer de blauwe bessen er doorheen.
5. Verdeel de mix over zes muffinsvormpjes (zijn je vormpjes wat kleiner, dan kun je ze over acht vormpjes verdelen!).
6. Besprenkel de muffins met de zaadjes.
7. Bak in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten, de muffins moeten goudbruin zijn wanneer je ze uit de oven haalt.
8. Bon appetit!
Strawberry Cheesecake Muffins
Bron
Benodigdheden (voor 12 muffins):
Muffin:
250 gram bloem
75 gram suiker
2 theelepels bakpoeder
1 ei
60ml zonnebloemolie
225ml melk
1 theelepel vanille essence
300 gram aardbeien
Vulling:
113 gram mascarpone
50 gram suiker
1/2 ei
1 theelepel vanille
Topping:
30 gram bloem
30 gram suiker
3 eetlepels boter
1 theelepel kaneel
1. Verwarm de oven voor op 205 graden.
2. Vet 12 muffinvormpjes in.
3. Eerst maken we het muffinbeslag. Mix de bloem, bakpoeder en het zout in een kom. Mix in een andere kom de melk met de olie, het ei en de suiker. Mix vervolgens door elkaar.
4. Vervolgens maken we de vulling, mix in een andere kom de mascarpone met de suiker, het halve ei en de vanille.
5. Tot slot maken we de topping. Mix in een kom de bloem, met de suiker en kaneel. Mix vervolgens de boter met een vork door de droge ingrediënten, er ontstaat nu een kruimelige substantie als het goed is.
6. Snijd de aardbeien in stukjes.
7. Leg in iedere cupcakevorm eerst een laagje van de muffinmix, leg er vervolgens een laagje aardbeien overheen, dan een halve eetlepel van de vulling en vervolgens een halve eetlepel van de topping. Daarna leg je er weer een laag van de muffinmix bovenop, vervolgens nog wat aardbeien en tot slot de rest van de topping. De volgorde is dus:
– Muffinmix
– Aardbeien
– Vulling
– Topping
– Muffinmix
– Aardbeien
– Topping
8. Bak ongeveer 25 minuten in de oven, ze zijn gaar als je er met een tandenstoker in kunt gaan en er geen deeg aan de tandenstoker blijft hangen.
9. Laat muffins vijf minuten in het blik zetten voordat je ze eruit haalt en verder af laat koelen.
Bananabread Muffins
Benodigdheden voor 12 muffins:
3 bananen
3 eieren
150ml Griekse yoghurt
3 eetlepels honing
140 gram speltmeel
100 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
zakje bakpoeder (2 theelepels)
100 gram blauwe bessen
1. Verwarm de oven voor op 160 graden
2. Prak de bananen
3. Mix de bananen met de eieren, yoghurt en honing.
4. Mix in een andere kom het speltmeel met het bakmeel, bakpoeder en zout.
5. Mix de natte en droge ingrediënten met elkaar.
6. Roer de blauwe bessen erdoorheen.
7. Vet de cupcake vormpjes in en verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
8. Zet zo'n drie kwartier in de voorverwarmde oven.
Welk muffinrecept lijkt jou het lekkerste?
Pin jouw favoriete muffinrecepten in Pinbook!