Direct naar content
Lifestyle

Pak je examenstress aan!

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Pak je examenstress aan!

De eindexamens voor de middelbare scholen komen er weer aan en hierdoor zijn veel leerlingen gespannen. Het is eigenlijk heel normaal om je tijdens deze periode gespannen te voelen. Gezonde spanning zorgt ervoor dat je alert bent en dat je beter presteert. Maar sommige leerlingen voelen zoveel spanning en onrust dat de stress hen teveel wordt. Zij kunnen aan niets anders denken dan hun examens en het is heel moeilijk of onmogelijk om te ontspannen. Op de website van Fonds Psychische Gezondheid kun je vanaf vandaag testen of jij ongezonde examenstress ervaart.

Wist je dat één op de vijf jongeren last heeft van ongezonde examenstress, dat ook wel examenangst wordt genoemd? Doe de examenangsttest en kijk of jij examenangst ervaart!

Ieder jaar in mei barst de ‘examenkoorts’ los. De examenperiode is gewoon erg spannend. Veel leerlingen hebben klachten als slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn en nervositeit, en ook speelt de angst om negatief beoordeeld te worden een rol. Het is daarom echt belangrijk dat je rustig blijft en blijft relativeren. De angst om te falen werkt namelijk verlammend en daardoor presteer je slechter.


Bron

Je kunt zelf oefeningen doen om je examenstress te verminderen. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid, geeft advies:

♥ Sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn
“Als je tijdens je examens heel zenuwachtig of angstig bent, heeft het geen zin om tegen jezelf te zeggen dat je nu rustig moet worden. Gebruik juist de omgekeerde methode: geef jezelf de ruimte om je zenuwen te voelen. Neem aan het begin van je examen en daarna elk half uur drie minuten de tijd om je helemaal op je angst te focussen. Daarna ga je weer verder met je examen. Als je daarna angst voelt, zeg dan: “Even wachten, straks ben jij weer aan de beurt!”

♥ Wees rampgedachten te slim af
Door stress- en angstgevoelens heb je de neiging om in je gedachten van een kleine gebeurtenis een grote ramp te maken. Een vaste keten van rampgedachten zorgt voor steeds meer angst: je hebt je pen niet bij je, dus kun je niets opschrijven, dus móet je wel zakken voor je examen. Dit is natuurlijk niet waar! Zodra je het begin van zo’n keten van rampgedachten opmerkt, zeg dan tegen jezelf: “Is dit echt waar? Klopt het wat ik denk?”

♥ Zoek alternatieven 
Daarna ga je op zoek naar alternatieven. Heeft er iemand nog een extra pen bij zich? Kan ik die misschien lenen? De juiste volgorde is: twijfel je aan je rampgedachten? Onderneem dan actie.

♥ Ontspan! 
Leer jezelf ontspannen op commando. Door je ademhaling en je spieren te trainen kun je jezelf aanleren spanning en stress te verminderen op momenten dat het echt nodig is. Op de website van Fonds Psychische Gezondheid staan gesproken oefeningen die je kunnen helpen om beter te ontspannen.”


Bron

♥ Examenangst
Meer tips kun je vinden op psychischegezondheid.nl.
Doe hier ook de ‘examenangsttest’ om te zien of jij last hebt van ongezonde examenstress. Ook voor je ouders staan er tips die jou kunnen helpen, zoals “Vraag niet overdreven vaak hoe het gaat en hoeveel vragen uw kind goed had” en “Zorg voor een opgeruimde, rustige studeerplek”.

♥ Slaap
Zorg dat je tijdens je examens een vast ritme hebt. Je lichaam en geest krijgen hierdoor meer rust. Ga bijvoorbeeld elke avond om 22.00 uur naar bed en sta om 8.30 uur op. 

♥ Geen haast
Tijdens je examen wordt er vaak genoeg omgeroepen hoeveel tijd je nog hebt om het af te krijgen, maar geen paniek! Doe het in je eigen tempo, zodat je niet haastig een verkeerd antwoord invult en weer in de stress schiet door de tijd. Zeg tegen jezelf dat je het gaat redden, dat je niet in de stress raakt door tijdnood. Maak in alle rust je examens, zodat je hoogstwaarschijnlijk daardoor de juiste antwoorden invult. 

♥ Eten en drinken
Zorg dat je ver voor een examen genoeg hebt gegeten, zodat je niet met een after dinner dip het examen induikt. Maar als je tijdens de examens honger krijgt is het wel handig om iets bij je te hebben, zodat je niet de hele tijd afgeleid raakt door je knorrende maag, of om je honger te stillen iets te drinken meeneemt. Drink vooral veel water, want door water worden je hersens weer even wat actiever na een paar grote slokken. Je kunt daardoor weer even wat beter functioneren. Dus sla die flesjes water maar in! 😉 Bovendien raak je van een lekker hapje ook weer even afgeleid van die examenangst. 

Hoe zorg jij ervoor dat je examenangst verminderd? 

Pin je inspiratie in Pinbook