Direct naar content
Eten

Carrot cake met zijdetofu

Redactie
Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: Carrot cake met zijdetofu

Carrot cake is eigenlijk net zo gek als het klinkt: het is een cake waar wortel in zit. Toch is het een heerlijk zoet gerecht, dat door de wortel en de zijdetofu lekker smeuïg en zompig blijft. Zijdetofu is een plantaardig product dat je bij natuurwinkels kunt kopen, en dat in feite een soort hele lichte kaas van soja is. Van die kazigheid proef je overigens niets: qua smaak ligt het dichter bij kwark dan bij kaas. Wil je de Carrot cake bereiden? Dan heeft Foodness.nl het recept voor je! 

Ik gebruik in het recept kokosolie, maar daarvoor in de plaats kun je ook roomboter gebruiken. Ook gebruik ik een glutenvrije meelmix, speciaal voor mensen die last krijgen van hun darmen als ze gluten eten. Deze mix kun je heel makkelijk kun bestellen in de Foodness webshop.

Heb je daar geen last van? Dan kun je prima 150 gram gewoon meel gebruiken. De meest gezonde keuze is volkoren meel, omdat daar de vezels en vitaminen van de granen nog in zitten. In (patent)bloem zijn die eruit gefilterd en dat is eigenlijk zonde!

Met dit recept heb je een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 centimeter nodig, die minimaal 5 centimeter diep is. Je kunt er 15-20 stukjes van snijden.

Ingrediënten:
♥ 200 gram zijdetofu
♥ 75 ml melk
♥ 75 gram kokosolie of roomboter
♥ 1 winterpeen, geraspt
♥ 150 gram glutenvrije meelmix
♥ 1 theelepel bakpoeder
♥ 150 gram basterdsuiker
♥ 2 theelepels kaneelpoeder
♥ 50 gram walnoten, fijn gehakt
♥ 100 gram rozijnen

Bereidingswijze
Laat de rozijnen een uurtje wellen in lauwwarm water. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.

Meng de droge ingrediënten in een grote kom: de meelmix, het kaneelpoeder, bakpoeder.

Voeg er ook een snuf zout aan toe. Voeg vervolgens ook de basterdsuiker toe en roer door met een garde, zodat er geen klontjes meer in zitten.

Meng de natte ingrediënten in een blender of met een staafmixer: de tofu, melk, kokosolie of boter.

Pulseer tot je een glad mengsel hebt. Roer vervolgens de geraspte wortel erdoor, evenals de stukjes walnoot en de rozijnen.

Giet het mengsel in een (met kokosolie) ingevette bakvorm (ik gebruikte er een van ongeveer 20 x 30 centimeter).

Bak 40-45 minuten in de oven op 180 graden. Je carrot cake is klaar als een tandenstoker die je in het midden steekt, er droog en schoon uit komt zonder dat er beslag aan blijft plakken.

Eet smakelijk!

Wil je geen recept missen van Foodness? Schrijf je dan in voor de Foodness nieuwsbrief!

Wat vind jij van de Carrot cake? 

Pin je favoriete cake in Pinbook!