Direct naar content
Food

Foodness recept: healthy pannenkoekjes!

Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: Foodness recept: healthy pannenkoekjes!

Pannenkoekjes kunnen altijd! Als ontbijt, als lunch, als snack, als toetje… Maar het liefst maak je ze een tikkeltje gezonder dan de standaardversie met geraffineerde bloem en suiker. Gebruik bijvoorbeeld boekweitmeel of havermout, dan krijg je veel meer voedingsstoffen, mineralen, vitamines en vezels binnen! Foodness.nl heeft de lekkerste pannenkoekrecepten bij elkaar verzameld.

Heb jij een briljant en gezond pannenkoekrecept? Laat het me weten door me bijvoorbeeld op Instagram te taggen in je foto (ik ben @FoodnessNL). De leukste en lekkerste pannenkoeken zal ik op Foodness.nl zetten én een welverdiende shoutout geven op Instagram!

Boekweitpannenkoekjes
Wist je dat boekweit geen graan is, zoals veel mensen denken, maar behoort tot de duizendknoopfamilie? Het is eigenlijk een eetbaar zaad, net als bijvoorbeeld zonnebloempitten. Je kunt er meel van maken en dat gebruiken zoals meel van granen, met het voordeel dat je bloedsuikerspiegel minder laat pieken, het glutenvrij is en dat het weer andere voedingsstoffen bevat dan granen. Zo bevat boekweit o.a. fosfor, magnesium en kalium. Je bestelt het heel makkelijk in de Foodness webshop!

Deze ingrediënten zijn voldoende voor twee personen als ontbijt.

♥ Voeg scheutje voor de rijstmelk toe in een grote kom en meng met een vork of garde. Meng het ei door het boekweitmeel en blijf kloppen. Voeg een snuf zout toe en indien gewenst ook een snufje bakpoeder. Laat het beslag 10 minuutjes staan.

♥ Verhit een theelepel (kokos)olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag, en giet flinke eetlepels beslag in de koekenpan. Ik bak er meestal 2 of 3 tegelijk, omdat ik van iets kleinere pannenkoekjes houd. Draai de pannenkoekjes om als de onderkant lichtbruin verkleurd is, wat 7-10 minuten duurt. Bak de andere zijde tot die ook goudbruin is, ongeveer 5-6 minuten.

♥ Eet direct, bijvoorbeeld met vers fruit en honing, of een klodder (geiten)kwark met kokossnippers en rauwe cacao nibs.

Banaan-ei pannenkoekjes
Deze pannenkoekjes maak je met banaan en ei, waaraan je een theelepel chiazaad toevoegt voor extra stevigheid (én extra voedingsstoffen). Wie geen chiazaad in huis heeft kan dit ook gerust weglaten, maar dan zijn je pannenkoeken wel iets vloeibaarder en dus minder makkelijk te keren. Met deze hoeveelheden maak je twee tot drie pannenkoekjes ter grootte van een vuist, genoeg voor één persoon.

♥ Prak de banaan zo fijn mogelijk, tot het een smeuïge pasta is geworden. Kluts het ei erdoor, evenals het chiazaad en het kaneelpoeder.

♥ Verhit een beetje kokosolie of olijfolie in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag, en giet met een grote lepel kleine pannenkoekjes in de pan. Er kunnen er twee tot drie tegelijk in de pan. Maak ze niet te groot, dan breken ze bij het omkeren. Bak 2-3 minuten aan elke zijde tot ze goudbruin zijn.

♥ Eet direct, bijvoorbeeld met agavesiroop en frambozen. Eet smakelijk!

Healthy pannenkoekjes van Havermout en Hüttenkäse
Havermout blijft een onverminderd populair bestandsdeel van het ontbijt in foodie-land. Maar altijd dezelfde havermoutpap gaat vervelen. Probeer daarom deze havermoutpannenkoekjes eens! Je maakt ze met havermout en Hüttenkäse, plus een ei. Dit recept gaat uit van een portie voor één persoon, maar je kunt de hoeveelheden natuurlijk makkelijk verdubbelen. Liever toekijken dan een recept lezen? In onderstaande video doe ik voor hoe je deze pannenkoek bakt. Een héél belangrijk onderdeel: het gooien met je pannenkoek. Wie durft?

♥ Meng alle ingrediënten met een staafmixer door elkaar, tot je een glad beslag hebt.

♥ Verwarm een halve theelepel kokosolie of olijfolie in een koekenpan en giet het beslag erin. Bak tot de onderkant gaar is (ongeveer 3 minuten – aan de bovenkant is het beslag dan gestold) en keer hem om. Bak nog 2/3 minuten aan de andere kant et voilà!

♥ Tip: In plaats van een grote pannenkoek kun je natuurlijk ook twee kleinere pannenkoekjes bakken.

♥Serveer met vers fruit, kokosschaafsel of honing.

Enjoy!

Wil je geen recept missen van Foodness.nl? Schrijf je dan in voor de Foodness nieuwsbrief!

Wat vind jij van de pannenkoekrecepten? 

Pin jouw inspiratie in Pinbook!