Direct naar content
Lifestyle

Rechten en plichten van een bijbaan: zo zit het

Redactie Leestijd: 6 minuten
Illustratie voor: Rechten en plichten van een bijbaan: zo zit het

Heb jij al een leuk bijbaantje gevonden? Misschien werk je elke zaterdag achter de kassa in de supermarkt, of sta je een paar avonden in de week achter de bar. Waar je ook aan de slag gaat, het is handig om een aantal dingen te weten wat betreft rechten en plichten. Hoe zit het bijvoorbeeld met minimumloon, vakantiedagen en bijverdienen tijdens je studie? Girlscene beantwoordt al je brandende vragen.

Woohoooo, je hebt een leuk bijbaantje gescoord! Nu kun je flink cashen voor een leuke shopsessie met je vriendinnen of je kunt alvast sparen voor een leuk tripje in de zomervakantie. Maar bij een baantje komen ook regeltjes kijken. Zo krijg je te maken met loonstrookjes, vakantiedagen en belasting. Ook moet jij nu met bepaalde dingen rekening houden… Zo is het belangrijk om op tijd te komen en goed je best te doen. Girlscene zet een aantal brandende vragen over bijbanen op een rij.


Bron

Misschien wel het belangrijkste… Op hoeveel loon heb ik minimaal recht?
Spreek van tevoren af met je werkgever wat je gaat verdienen. Vanaf je vijftiende heb je recht op het minimumjeugdloon plus een vakantietoeslag. Je werkgever is verplicht je het minimumloon te betalen. Méér mag natuurlijk wel! Wil je checken of je ongeveer hetzelfde verdient als leeftijdsgenoten? Gebruik dan de 'Vergelijk jezelf' tool. Dat kan hier. Deze tool is onwikkeld door B.O.E.G. (Baas Over Eigen Geld), een speciale site die Rabobank heeft voor jongeren met veel tips en tricks over slimmer omgaan met geld. Kom je erachter dat je eigenlijk meer geld zou moeten verdienen. Ga dan in gesprek met je werkgever of geef het door aan de Arbeidsinspectie.

Hoeveel mag ik werken?
Als je 13 of 14 bent, dan mag je op een schooldag maximaal twee uur werken. Per week mag je niet meer dan twaaf uur werken en op zondag helemaal niet. Vanaf je vijftiende mag je wel op zondag werken. Als je zestien tot achttien jaar bent, dan mag je niet meer dan 45 uur per week werken. Vanaf je achttiende zijn er geen regels meer wat betreft uren.

Op hoeveel pauze heb ik recht?
Als je 4,5 tot 8 uur werkt op een dag, dan heb je recht op een half uur pauze. Als je langer dan 8 uur werkt, dan is dit drie kwartier waarvan een halfuur aaneengesloten moet zijn.

Hoe zit het met vakantiedagen?
Als je een bijbaan of vakantiewerk hebt, dan heb je wettelijk gezien ook recht op vakantie- en vrije dagen. Het aantal vrije dagen staat minimaal vastgesteld op 4 keer het aantal werkdagen in jouw werkweek per jaar. Werk je 20 uur per week, dan heb je recht op 4 x 20 uur = 80 uur (oftewel: 10 dagen) vakantie per jaar. Vakantiedagen die je over hebt aan het einde van het jaar, zijn daarna nog maar een half jaar geldig. Dit heeft de overheid ingesteld omdat het niet opnemen van vakantie niet goed voor je gezondheid en veiligheid is.

Oké, en hoe zit het dan met vakantiegeld?
Je hebt niet alleen recht op vakantiedagen, maar ook op vakantiegeld. Dit is minimaal 8% van je brutojaarsalaris. Sommige bedrijven doen het vakantiegeld al bij het salaris, check dat even.

Ik werk zwart… Wat dan?
In eerste instantie lijkt het alsof je financieel veel profijt hebt van zwartwerken, je hoeft immers geen belasting te betalen over je loon en krijgt het bedrag meteen in je zak. Toch kleven er ook nadelen aan, zo heb je geen recht op vakantiedagen, word je niet betaald als je ziek bent en ben je niet verzekerd als je een ongeluk krijgt op werk. Daarnaast is het ook illegaal om zwart te werken!

Hoeveel mag ik bijverdienen tijdens mijn studie?
De overheid moedigt je aan om te werken, maar als je fulltime studeert dan is het niet de bedoeling dat je ook veel werkt. In 2014 mag je € 13.729,80 bijverdienen naast je studie-financiering, in 2013 was deze bijverdiengrens € 13.530,90. Het gaat om het belastbaar loon. Je kunt op je loonstrook en op de jaaropgave zien wat jouw belastbaar loon is. Verdien je meer dan de bijverdiengrens? Zet dan onmiddelijk je studiefinanciering op, daar heb je namelijk geen recht meer op. Je moet dan ook je OV-chipkaart stopzetten. Doe je dit niet, dan vraagt de belastingsdienst je om het terug te betalen, mét rente. En dat wil je natuurlijk niet hebben!

Maar wat wordt gezien als inkomsten?
Het volgende telt mee als inkomen:
– Loon, vakantiegeld, de 13de maand
– Freelance-inkomsten
– Een uitkering volgens de ziektewet, de WW, WIA of Wajong
– Halfwezenpensioen
– Reiskosten en stagevergoedingen als deze belastbaar zijn
– Belastbaar inkomen uit box 2 en 3
– Winst uit eigen onderneming
– Geld uit particuliere (studie)fondsen, een bestuursbeurs
De onderstaande dingen tellen niét mee als inkomen:
– De ouderlijke bijdrage
– Studiefinanciering
– Een erfenis
– Huurtoeslag en zorgtoeslag
– Kinderalimentatie

Krijg ik ook geld terug?
Aan het begin van het nieuwe jaar krijg je een jaaropgave van alle baantjes die je in het jaar ervoor hebt gehad. Hier staat ook op wat is ingehouden aan loonheffing. Dit kun je terugvragen door het T-biljet in te vullen. Meer informatie hierover vind je op www.belastingdienst.nl.

Hoe zit het met teruggaaf van de Belasting met twee bijbanen?
Als je naast een gewone bijbaan ook een vakantiebaan hebt, dan kun je waarschijnlijk geld terugkrijgen van de belastingdienst. Meer informatie hierover vind je op www.belastingdienst.nl.

Ik heb nog geen bijbaan… Hoe kom ik aan een leuk baantje?
Daar kun je gelukkig veel aan doen! Bedenk ten eerste wat je wil gaan doen. Bedenk waar je goed in bent en wat je interesses zijn, aan de hand hiervan kun je bedenken wat voor bijbaan bij je past. Vertel aan iedereen dat je op zoek bent naar een bijbaan, verspreid het zelfs via social media! Meer tips om aan de perfecte bijbaan te komen vind je hier.


Bron

Heb jij een leuk bijbaantje? Zit het goed met de rechten en plichten, of loop je tegen iets aan?

Bron: boeg, fnvjong, geldenrecht, loonwijzer

Pin je inspiratie op Pinbook