Direct naar content
Lifestyle

Toffe opleiding: Management Popmuziek

Redactie Leestijd: 6 minuten
Illustratie voor: Toffe opleiding: Management Popmuziek

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Nini met haar tofste opleiding ever: Management Popmuziek.

Mijn naam is Nini en ik ben een tweedejaars student Management Popmuziek aan de Herman Brood Academie in Utrecht (MBO niveau 4). Ik wist eigenlijk van jongs af aan al dat ik iets met muziek wilde gaan doen. Ik leerde mijzelf al vroeg piano en gitaar spelen en vanaf mijn twaalfde organiseer ik evenementen, bezocht ik honderden concerten en festivals, en was ik altijd van alles aan het regelen. Muziek is een van de belangrijkste dingen in mijn leven. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. Toen ik klaar was met het vmbo ben ik direct gaan zoeken naar een studie die bij mijn voorliefde voor muziek aansloot. Ik vond het lastig om iets te vinden, want ik wilde niet alleen maar bezig zijn met het spelen van instrumenten, maar juist ook met de zakelijke kant rondom artiesten.

Urenlang heb ik het internet afgestruind naar de perfecte studie. Het was puur toeval dat veel vrienden van mij muzikanten zijn en een van de jongens mij erop wees dat er nog niet zo lang geleden een studie Management Popmuziek was gestart aan de Herman Brood Academie in Utrecht. En na een klein beetje research te hebben gedaan was ik verkocht, hier moest ik auditie voor doen! De studie houdt namelijk het volgende in: achter iedere artiest, ieder podia, festival en ieder tv- en radioprogramma is een heel team werkzaam om de zakelijke kant hier omheen te regelen. Management Popmuziek is een studie voor mensen die echt gefascineerd zijn door muziek. Ben jij iemand die al zijn energie wil stoppen in het succesvol maken van een artiest of act? Zie jij jezelf al als boeker een artiest verkopen aan festivals en podia? Wil jij evenementen organiseren, bij een radio- of tv-programma backstage de productie draaien of heel Europa door touren en durf jij daar de verantwoordelijkheid over te nemen? Dan ben jij bij ons op de Herman Brood Academie op het juiste adres!

Als je je specialiseert in de live-markt, zul je vooral actief zijn als tourmanager, productiemanager of als boeker. En als jij je specialiseert in het ondersteunen van artiesten en hun producten zal je vooral aan de slag gaan bij platenmaatschappijen of als productmanager, A&R manager, promotie & marketing manager of sales- en distributiemedewerker worden. Ook kun je artiesten en acts ondersteunen in de rol van artiestenmanager. Velen zullen vooral zelf hun eigen bedrijf oprichten in datgene wat hun het meeste aanspreekt en er ontstaan veel samenwerkingen.

Met deze studie leer je jezelf heel goed kennen. Je leert over de werking van de muziekindustrie, marketing en promotie van artiesten en het organiseren van optredens en festivals. Deze kennis moet je ook letterlijk vanaf dag één in de praktijk brengen. De HBA is een school die ontzettend praktijk gericht te werk gaat. Ze verwachten van je dat je je eigen mannetje staat in deze industrie en actief met je opgedane kennis aan de slag gaat. Zo ben ik gaan werken bij een poppodium als backstagemanager, werk ik als productieleider bij de TROS en heb ik mijn eigen bedrijf in evenementenorganisatie en artiestenmanagement opgezet het afgelopen jaar. Ook is elke management student verplicht om het management van minimaal één band, act of artiest op zich te nemen. En dit alles leren we door veel projecten te doen die resulteren in optredens, festivals, studio-opnames en concrete producten voor jouw act of artiest.

Door deze studie kom je in aanraking met alle stijlen/genres die de muziekwereld kent en vergroot je je eigen vermogens om onder hoge druk optimaal te presteren. De school leert je om kansen te zien, te creëren en te gebruiken. Maar ze bieden je ook veel kansen aan. Studenten die het beste presteren krijgen bijvoorbeeld kaartjes voor festivals, maar we mogen ook mee op tour en naar PR dagen en we staan bij bijna al onze favoriete concerten op de gastenlijst. De school staat altijd open voor initiatieven vanuit de studenten zelf. Ze laten ons kijken en meelopen bij 3FM, Radio 538 en bijvoorbeeld backstage bij de Ziggodome. We hebben veel gastlessen en colleges van bekende artiesten en mensen uit de industrie.


Backstage bij het Bevrijdingsfestival!

Je moet echt een doener zijn en absoluut geen 9-tot-5 mentaliteit hebben, want het zal meer dan eens gebeuren dat je de hele nacht op stap bent geweest met een artiest en toch de volgende ochtend gewoon weer in de schoolbanken zit. En dat is best heftig! We maken lange dagen op school en daarnaast wordt ook verwacht dat we buiten de schooltijden en in het weekeind ook actief zijn binnen de industrie, maar hier staat ook heel veel tegenover. De school is heel ‘close’. We noemen het ook eigenlijk allemaal de HBA familie, samen met 300 andere studenten (muzikanten, producers en technici) steunen we elkaar overal zo goed mogelijk en werken we veel samen. We hebben minimaal één keer per week gezamenlijk les, zodat we elkaar niet uit het oog verliezen. Onze leraren zijn allemaal professionals en zij hebben daadwerkelijk iets bereikt in de muziekindustrie. Zij willen hun kennis graag aan ons doorgeven. De leraren kom je dan ook regelmatig tegen op andere evenementen en festivals. Doordeweeks zijn het jouw leraren, maar in het weekeind drinken we vaak samen een biertje en heel regelmatig hebben we (zelfgeorganiseerde) feestjes, super gezellig! Het is een hele ongedwongen sfeer en wat het ‘Rock ‘n Roll Imago’ betreft, dat is wel een beetje waar maar het is vooral heel gezellig. 

Wel ben je verplicht auditie te doen. Je moet vooraf een aantal opdrachten maken en een cv en portfolio inleveren. Deze worden bekeken door professionals en zij maken een selectie. Deze selectie mag op intake komen voor een ‘live’ auditie en een gesprek. Hieruit maken zij de uiteindelijke selectie. Een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg is verplicht. Bij mijn jaar werden er 20 van de 400 mensen aangenomen, best streng dus!

Wat vind jij van de opleiding Management Popmuziek, de toffe opleiding van Nini? 

Wil jij net als Nini dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron tekst: Nini
Bron beeld: Nini