Real life

Girls Issues: ‘Ik voel me zo ongelukkig dat ik mezelf snijd’

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Deze keer een Girlscene-lezeres die zich erg ongelukkig voelt en zichzelf daardoor snijdt.

Lieve Girlscene,

Sinds een paar maanden heb ik last van slechte buien. Ik ben begonnen met mezelf te snijden en ben steeds vaker heel emotioneel. Heel af en toe voelde ik me blij, maar voor het grootste gedeelte voel ik me gewoon vreselijk. In het begin heb ik mijn probleem geheim gehouden, maar ik besloot het toch tegen mijn beste vrienden te vertellen. Ze maakten zich heel erg veel zorgen.

Ik had het gevoel dat het steeds beter met me ging en daardoor dachten mijn vrienden dat ook. Maar de afgelopen week heb ik juist weer een terugval gehad. Het snijden is weer begonnen en daarnaast word ik ook steeds vaker agressief. Ik wil continu huilen, slapen en heb geen puf om ook nog maar iets te doen. Maar dat is nog niet alles. Ik heb dagelijks last van hoofdpijn en ben ook geregeld duizelig. Dat maakt ook niet echt dat ik me beter voel.

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik wil niet sowieso niet naar mijn ouders of zussen met mijn probleem, maar op deze manier kan het ook niet meer verder. Hopelijk hebben jullie een oplossing of weten jullie wat ik moet doen. Alvast bedankt en dankjewel voor het lezen.

xxx anoniem

Lieve Anoniem,

Wat ontzettend erg dat je je zo voelt! Allereerst moet je weten dat jezelf pijn doen absoluut geen oplossing is. Niemand verdient zoiets en je bent veel meer waard dan dat. Misschien is het eerste wat je moet doen op zoek gaan naar de oorzaak van je slechte gevoel. Waar kan het door komen? Is er misschien iets op school of voel je je vooral thuis niet op je gemak? Zoek dat voor jezelf uit en verzin een manier waarop je dit misschien kunt oplossen. Vertel je beste vrienden wél dat het weer slechter met je gaat. Het is belangrijk dat je over je problemen praat, want dan zul je veel meer het idee hebben dat je er niet alleen voor staat.

Naast het verhaal delen met je vrienden, is het misschien ook verstandig om met iemand te praten die veel verstand heeft van depressies. Je kunt contact opnemen met je huisarts, ook zonder dat je ouders hier achter komen. Je huisarts heeft namelijk een geheimhoudingsplicht, wat betekent dat al jouw problemen er veilig zijn.

Het is ook begrijpelijk dat je liever niet tegen je ouders vertelt wat je doormaakt, maar misschien moet je erover nadenken om dit toch te doen. Je ouders zullen misschien geschokt zijn, maar je bent en blijft hun kind en ze zullen er alles aan willen doen om je te helpen. Het lucht enorm op als je je verhaal kwijt kunt en je ouders kunnen je misschien helpen met een zoektocht naar professionele hulp.

Heel veel succes!
Liefs, Girlscene

Zit jij ook met een brandende vraag? Of heb je hulp of juist tips nodig voor een bepaalde situatie? Of weet je je echt even geen raad met je BFF? Laat Girlscene je helpen door het insturen van je ‘Girls Issue’ en laat je vraag beantwoorden. Mail dan naar info@girlscene.nl.

Beeld: iStock